Vabilo premierke: SDS najbrž ne bo, SLS in NSI s pomisleki

Tonin: To je samo poteza za ustvarjanje vtisa v javnosti. Presečnik: Pozno, ko so rešitve v koaliciji že zabetonirali.

Objavljeno
26. september 2013 19.10
jsu/alenka bratusek
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Premierka Alenka Bratušek jutri na predstavitev sprememb državnega proračuna za leto 2014 vabi tudi opozicijske poslance. Vlada je odločanje o spremembah proračuna premaknila na ponedeljek prihodnji teden, ko izteče skrajni rok, da jih predlaga parlamentu. Za preložitev se je odločila, ker namerava načrte jutri predstaviti še ekonomsko socialnemu svetu.

Vabila za jutrišnji pogovor z Bratuškovo so opozicijski poslanci dobili danes. Po prvih odzivih pa kaže, da večina premierki ne bo prisluhnila.

Iz SLS in NSi so sicer napovedali, da bodo šli na pogovor, a oboji opozorili, da si je izbrala zelo neposrečen čas za srečanje.

V SDS so napovedali, da bodo javnost jutri obvestili, kaj bodo storili. Zelo verjetno je, da poslancev največje opozicijske stranke na predstavitev proračunskih sprememb posebej za opozicijo ne bo.

»Vabilo smo pričakovali prej. Zdaj je to samo poteza za ustvarjanje vtisa v javnosti in nič drugega. Rezultata, torej predloga proračunskih sprememb, ni več mogoče spremeniti,« je povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in dodal, da pa bodo premierki vendarle prisluhnili, ker so informacije vedno dobrodošle.

Podobno je ocenil nekdanji podpredsednik državnega zbora Jakob Presečnik (SLS), ki je opozoril, da je za pogovor precej pozno, ker je koalicija vse rešitve že zabetonirala. »A pogovorov, ko bi vladajoči skupaj z opozicijo iskali rešitve, je premalo, zato vabila ne bodo zavrnili«, je še dejal.