Politični odzivi na predlog proračuna za 2013 in 2014

Janković meni, da koalicija ne zna ustvarjati nove vrednosti, Veber pa, da vlada odpira vrata sivi ekonomiji.

Objavljeno
05. oktober 2012 13.24
Posodobljeno
05. oktober 2012 13.35
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Vlada je sprejela predlog proračuna za leti 2013 in 2014, ki po eni strani predvideva omejevanje izdatkov s petodstotnim znižanjem mase plač v javnem sektorju, učinek pokojninske reforme in znižanje transferjem občinam, po drugi strani pa naj bi 250 milijonov zbrali s povišanjem davkov.

Janković: Dvig DDV bo usoden za nekatere ponudnike

»Nastop ministra za finance, ko je govoril o odpuščanju, je nedostojen in žaljiv do ljudi, ki so zaposleni v javnem sektorju, to je šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih, bolnišnicah, policijskih postajah, knjižnicah, muzejih, gledališčih, vojašnicah in drugih ustanovah,« je v današnjem odzivu zapisal predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Janković.

Meni, da koaliciji, ker da ne zna ustvarjati nove vrednosti, ostaja le »rezanje in razkrajanje tistega, kar je v naši družbi kakovostnega.« Sistem rezanja ne more biti pot izhoda iz krize, je prepričan Janković, ampak le pot do novih krivic. Sistem rezanja tudi ne more pripeljati do nove vrednosti in novih delovnih mest, dokaz česar da je tudi neuspeh vlade pri obvladovanju proračunskega primanjkljaja.Potrebne so spodbude v obliki novih investicij, ustvarjanja novih delovnih mest in z novimi proračunskimi prihodki, je prepričan.

Janković pravi, da se je sedanji finančni minister posmehoval njegovemu programu, ki je predvideval dvig zgornje stopnje DDV za eno odstotno točko, sedaj pa sam uvaja dvig DDV za številne storitve, ne za eno odstotno točko, ampak za 11,5 odstotne točke. Tak pristop bo mnoge izmed ponudnikov teh storitev pripeljal na rob preživetja, je prepričan.

»Kot da koalicija uživa v uničevanju, posebno ko gre za selektivni izbor njihovih žrtev. Določeni upokojenci, določeni javni uslužbenci, določeni praporščaki, določeni mediji. Selektivnost sankcioniranja postaja zaščitni znak koalicije, vse pa pod pretvezo reševanja krize, ki je zaradi njihovih postopanj vsak dan večja,« je še zapisal.

Šircelj: Zvišanje DDV ne pomeni nujno tudi višjih cen

Napovedano zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) za nekatero blago in storitve po besedah poslanca SDS Andreja Širclja ne pomeni nujno tudi zvišanja cen. Komunalne storitve so se v zadnjem obdobju izredno povečevale, zato sam dvig DDV ne pomeni tudi dviga cen, je opozoril, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sicer pa bo o predlogu novele zakona o DDV, ki ga je včeraj sprejela vlada, razpravljal še DZ. »Ni še ničesar dokončnega,« je dejal Šircelj.

Socialni partnerji usklajujejo pokojninsko reformo in reformo trga dela, kar bo vodilo v povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Z že sprejetim zakonom o Slovenskem državnem holdingu pa se bo centraliziralo upravljanje z državnim premoženjem, ki je zdaj razpršeno med pet različnih družb in je zato neučinkovito.

»DZ je v teh dneh sprejel tudi zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki bo bankam omogočil, da se osvobodijo slabih terjatev. Te terjatve tako ne bodo več bremenile poslovanja bank in morebitne dodatne dokapitalizacije bodo lahko namenjene novemu kreditiranju«, je prepričan Šircelj.

Veber: Vlada na široko odpira vrata sivi ekonomiji

Z zvišanjem DDV na številne storitve bomo ponovno na široko odprli vrata sivi ekonomiji, opozarjajo v SD. Nasprotujejo tudi cedularni obdavčitvi najemnin, ki jo razumejo kot nagrajevanje najbogatejših lastnikov nepremičnin, znižanje mase plač v javnem sektorju pa bo po njihovi oceni najbolj prizadelo šolstvo in vodilo v sodne postopke.

Daleč najbolj bodo prizadeti v šolstvu, je načrte vlade, da za pet odstotkov zniža maso plač v javnem sektorju, danes komentiral vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Dejstvo, da se bodo morali direktorji javnih zavodov sami odločiti, kako bodo zagotovili te prihranke - z znižanjem plač ali odpuščanji -, pa je označil za pokvarjenost vlade.

»Če se nameniš zniževati plače, je treba za to spisati poseben zakon,« je opozoril Veber. V nasprotnem primeru lahko pride do sodnih postopkov.

»Ohranja se premoženje najbogatejših«

Vlada je v okviru priprave proračunov za prihodnji dve leti napovedala tudi zvišanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za nekatero blago in storitve z 8,5 odstotka na splošno, 20-odstotno stopnjo. S tem bomo na široko odprli vrata sivi ekonomiji, kar pomeni dodaten izpad proračunskih prihodkov, je bil kritičen Veber.

Napovedano enotno obdavčitev prihodkov od oddajanja nepremičnin v najem v višini 25 odstotkov pa je komentiral z besedami, da gre za ozko usmerjen ukrep, da se ohranja premoženje najbogatejših. Doslej so se najemnine vštevale v dohodnino, ki se odmerja po progresivni lestvici.

»Prisiljuje se ljudi, da se izselijo iz Slovenije«

Kritičen je tudi do ukinitve olajšave za čezmejne dnevne delovne migrante. To pomeni, da se bodo prenekateri prebivalci obmejnih območij Slovenije raje prijavili v sosednih državah, doma pa ne bodo plačevali nobenih davkov. »Dejansko prisiljujejo ljudi, da se izseljujejo iz Slovenije,« je poudaril.

Veber predlaga sprejetje pokojninske reforme

V SD menijo, da obstajajo tudi druge rešitve pri obvladovanju gospodarske in finančne krize. Veber je predlagal zamrznitev tako plač v javnem sektorju kot pokojnin, medtem pa naj se sprejme pokojninska reforma in spodbudi gospodarsko rast z investicijami. Kot primer je navedel področje energetike: hidroelektrarne na reki Savi so ena od največjih investicij, ki jih lahko zaženemo v zelo kratkem času, je dejal.