Veniger javno priznal, da mu Karba ni poslal SMS

Veniger je o novinarjevih vprašanjih obvestil Gorenaka, ta pa Janšo. Manipulacije provladnega tednika.

Objavljeno
11. januar 2013 15.16
Posodobljeno
11. januar 2013 15.50
STANISLAV VENIGER
Klara Škrinjar,  notranja politika, U. Č., Dunaj
Klara Škrinjar, notranja politika, U. Č., Dunaj

Ljubljana – Dejan Karba je danes od generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja zahteval javno pojasnilo glede domnevno poslanega SMS-sporočila. Z istim pozivom se je obrnil tudi na Igorja Kršinarja, novinarja Reporterja in avtorja članka o tem, kaj in koga je o domnevni družinski tragediji spraševal Delov novinar. Veniger je bil danes jasen: ni dobila SMS, prav tako tudi ni nikomur dejal, da ga je.

Veniger je z vprašanjem, ki se je nanašalo na »smrt otroka predsednika vlade«, seznanil zgolj ministra za notranje zadeve. »Nikakor pa ni o tem obveščal katerega koli od medijev,« so nam pojasnili na policiji. Na ministrstvu za notranje zadeve so nam informacijo potrdili. Notranji minister Vinko Gorenak je bil o tem obveščen in je prosil tudi za uradno obvestilo. Potem je o zadevi obvestil predsednika vlade Janeza Janšo.

Od manipulacije do odpustitve

»Od Venigerja in Kršinarja zahtevam javno pojasnilo, če ne drugače, pa pred sodiščem. Zaradi njune laži se je zgodilo to, kar se je zgodilo,« nam je dejal Karba. Naj spomnimo, da so v nedeljo zvečer nekateri spletni portali objavili članek o tem, kako je Karba neuradno tudi Venigerja spraševal o domnevni družinski tragediji družine Janša in kako pretresen je ob tem bil Veniger. Danes je Stanislav Veniger javno povedal, da mu Karba ni poslal sporočila. Poklicali smo tudi Kršinarja, ki je o tem napisal članek, a je dejal, da zadeve ne želi komentirati, ker mu je Karba (po medijih) zagrozil s tožbo in bi lahko vse, kar izreče, bilo pred sodiščem uporabljeno proti njemu.

Nato smo na spletni strani Reporterja hoteli spet preveriti tam zapisane besede (ki so bile po nekaterih naših informacijah tudi razlog za sporno dejanje uprave) in opazili, da se je Kršinarjev članek nekoliko spremenil. V prvotni različici, ki je še vedno objavljena na spletnem portalu tednika Demokracija, piše: »Generalni direktor policije Stanislav Veniger je prejel SMS-sporočilo Dejana Karbe ...« Na Reporterjevi strani pa takšnega zapisa danes ni bilo več. Namesto tega je bilo zapisano: »Generalni direktor policije Stanislav Veniger je prejel SMS-sporočilo tiskovnega predstavnika policije ...« Informacijo je preverjal vsaj še en novinar časopisne hiše Delo in tudi nekaj drugih, a je sankcije doživel le Karba, znan po družbeno odmevnih temah, povezanih z dogajanji v Cerkvi, vojski ter nakupom oklepnikov Patria.

EFJ: Uprava Dela naj ponovno razmisli!
Danes so v Evropski zvezi novinarjev (EFJ) pozvali upravo časopisne hiše Delo, naj ponovno razmisli o odpustitvi Karbe. Popolnoma podpirajo Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije pri uporabi vseh pravnih poti za obrambo Karbe. Predsednik zveze Arne Konig je opozoril, da Karba nikoli ni bil obsojen za kršitev katerega koli zakona, etičnega kodeksa novinarjev ali notranjih pravil Dela. Karbo je danes podprl še Pomurski aktiv Društva novinarjev, v katerem so zaskrbljeni nad prihodnostjo slovenskega novinarstva in se sprašujejo, kdo bo naslednji karba.

Tuji tisk: Kritični novinar je moral oditi

V četrtkovi tiskani izdaji je o Karbi poročal tudi avstrijski časopis Der Standard. V novici z naslovom Kritičen novinar je moral oditi so povzeli, da novinarji v Sloveniji protestirajo zaradi prekinitve pogodbe Karbi »v največjem dnevnem tiskanem časopisu Delo« in da je novinar prekinitev podpisal pod pritiskom.

Na spletni strani pa so v petek objavili precej obširnejšo novico, v kateri so podrobno popisali primer novinarja, teme, o katerih je poročal (Patria, Rode), in spomnili na prejšnje primere pritiskov na medije, vse do odpoklica zunanjih dopisnikov Dela leta 2007, »ki so kritično poročali o takratni vladi Janeza Janše«. Standard povzema tudi protestno pismo uredništva Dela.