Violeta Tomić odslej na čelu stranke Trs

Z mesta predsednika stranke, ki ostaja trdna koalicijska partnerica ZL, po štirih letih odhaja Matjaž Hanžek.

Objavljeno
29. marec 2015 19.37
Spominska slovesnost Franc Rozman Stane
Z. P., notranja politika; Mo. B., Delo.si
Z. P., notranja politika; Mo. B., Delo.si

Ljubljana – Poslovil se je Matjaž Hanžek, na predsedniško mesto pa prišla Violeta Tomić, je najkrajši opis razpleta sobotne konvencije stranke TRS (Stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije). Med petimi kandidati je dobila Tomićeva »z veliko večino glasov« največji delež podpore in dvoletni mandat. Tomićeva je sicer poslanka Združene levice in povsem nova članica TRS-a, saj je bila donedavnega podpredsednica Demokratične stranke dela (DSD).

Kot je povedala, njen prehod ni nič nenavadnega, saj da je že tako delovala kot poslanka za obe stranki. Že jutri pa namerava predsedniku vlade Miru Cerarju zastaviti vprašanje o nemških odškodninah. Gre sicer za temo, katera je bližje stranki DSD.

Predsednik DSD Franci Žnidaršič je nad odhodom Tomićeve iz njegove stranke presenečen. »Pred nedavnim nam je sporočila, da odhaja v bolj vzpodbudno okolje in to je vse. Očitno so ji v TRS-u ponudili to mesto in je uresničila svoje ambicije, čeprav tega doslej v DSD ni izražala,« pravi Žnidaršič. Žnidaršič odhod Tomićeve ne dojema kot nekaj slabega, ker je prepričan, da bo ZL kot koalicija treh strank (TRS, IDS, DSD) še naprej delovala kot trdna celota, ki bi se lahko tudi zlila v eno stranko.

Podobno smer je nakazal tudi Matjaž Hanžek: »Trs vstopa znotraj ZL v novo obdobje, v proces preoblikovanja ZL v enotno stranko, zato so potrebne vsaj delne spremembe tudi v Trsu.«

Stranka Iniciativa za demokratični socializem bo imela kongres čez slab teden, 4. aprila, julija pa še stranka DSD.

Na novo izvoljeno celotno vodstvo stranke Trs

Na konvenciji stranke TRS je bilo izvoljeno celotno novo vodstvo stranke, in sicer svet stranke in izvršilni odbor, katerega člani so poleg nove predsednice še podpredsedniki Alenka Pirjevec, Matjaž Hanžek in Gorazd Marinček ter člani Peter Rižnar, Romeo Varga, Rok Stepišnik, Žiga Pavšič in Iztok Majhenič. Na konvenciji so sprejeli tudi nekaj statutarnih sprememb.

Pred konvencijo stranke je potekala skupščina Društva gibanja Trs, na kateri so člani začrtali glavne smernice delovanja, izrekli veliko zavezanost in podporo delovanju stranke in izvolili novo vodstvo. Predsednica društva je postala Lara Jankovič, so še zapisali.