Virant: Če bodo stresni testi bank slabi, je smiselna pomoč

Židan: Zaprosilo ni primerno, Slovenija ima skoraj štiri milijarde evror rezerv. Slovenija je poskusni zajček.

Objavljeno
07. oktober 2013 17.30
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Če bodo stresni testi pokazali, da je v bankah nastala bistveno večja finančna luknja, kot so doslej ocenjevali, bo najprimerneje in najceneje, da vlada zaprosi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, je pred današnjim kolegijem koalicijskih partneric pri premierki Alenki Bratušek ocenil prvak DL Gregor Virant.

Po njegovih besedah lahko z zaprosilom pridemo do posojila po nizki obrestni meri in do temeljitega nadzora nad procesom sanacije bank, ki se bo »verjetno končala z njihovo prodajo«.

Ni pa želel Virant danes špekulirati o številkah, pri katerih bi bilo po njegovem mnenju smiselno zaprositi za posojilo iz ESM.

Minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan pa ob Virantovih izjavah poudarja, da je za področje financ pristojen finančni minister. Židan je po današnjem sestanku na vladi ocenil, da zaprosilo za pomoč zdaj ni potrebno, ob čemer dodaja, da ima Slovenija skoraj štiri milijarde evrov rezerv.

Spomnil je na novo metodologijo stresnih testov, ki da se bo »uporabila povsod v EU, mi pa smo neke vrste poskusni zajček«. Poudaril je še, da nekateri kazalci v Sloveniji sedaj kažejo na boljše, tako da »če bi se o pomoči razmišljalo, bi se moralo pred dvema ali tremi leti«.

Po mnenju ministra za zdravje in podpredsednika Desusa Tomaža Gantarja je o rezultatih stresnih testov škoda špekulirati.

Naj vlada čim prej mednarodne institucije zaprosi za finančno pomoč, je minuli teden svetoval tudi prvak opozicijske SDS Janez Janša. Čufer pa je že večkrat zatrdil, da zaenkrat ni potrebe, da bi razmišljali o prošnji za mednarodno pomoč.

Pri premierki so se sicer že zjutraj sestali ministri iz vrst PS, pozneje pa so se sestali predsedniki koalicijskih partneric.