Virant danes o vračilu preveč izplačanih plač

Notranji miinster se bo danes sestal z vodstvi Zavoda RS za zaposlovanje in Radiotelevizije Slovenije.

Objavljeno
29. avgust 2013 10.57
vidic zavod za zaposlovanje
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Govorili bodo o možnih spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju v delu, ki govori o obveznosti vračil preveč izplačanih plač.

Virant je v sredo dejal, da skrbno preučujejo vse primere, kjer zahtevajo vračila preveč izplačanih plač, ima pa tudi že približno zamisel o možni rešitvi. Slednje sicer še ni predstavil sindikatom, zato o njej še molči.

Nedavno pa pojasnil, da vračanja preveč izplačanih plač ne bodo mogli povsem izključiti, saj je veljavna ureditev jasna.

Generalna direktorica Zavoda za zaposlovanje Zlatka Srdoč Majer je dejala, da bodo Virantu predlagali, naj vladi in DZ v sprejem posreduje spremembo zakonodaje, ki bo v korist zaposlenih. Na zavodu, kjer so bile plače nepravilno prevedene pri 595 uslužbencih, si želijo, da bi bili ti oproščeni vračila preveč izplačanih plač, so navedli na nedavni novinarski konferenci.

V UKC Ljubljana so poudarili, da podpirajo predlog za drugačno ureditev te problematike. Po njihovem mnenju je sedanja nehumana, saj javni uslužbenci niso povzročili nepravilnih izplačil njihovih plač. Sicer pa z vidika racionalne uporabe javnih sredstev podpirajo obveznost in odgovornost delodajalca za pravilno obračunane in izplačane plače, zato v določenih primerih tudi podpirajo zahtevo za povračilo.

Tako predlagajo, da se določba zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa povračilo preveč izplačanih plač, vsaj omili. Menijo pa, da bi v zakonu morali omogočiti možnost poravnave, ki bi bila v nekaterih primerih smiselna, pa tudi morebiten odpust dolga. V vsakem primeru pa predlagajo prehodno določbo, da se sprememba zakona uporablja tudi za postopke, ki so že v teku, so še zapisali.

V zadnjem času je namreč več uslužbencev doletela zahteva, naj vrnejo preveč izplačane plače. Za koliko zaposlenih gre, na ministrstvu nimajo podatka.

Po veljavni zakonodaji so delodajalci v javnem sektorju zavezani izterjati preveč izplačane plače s tožbo pred pristojnim sodiščem, če se o tem v mesecu dni po obvestilu ne uspejo dogovoriti z zaposlenim.