Virant dobil podporo koalicije glede občin

Strokovna skupina, ki jo bodo oblikovali, se bo projekta lotila postopoma.

Objavljeno
10. september 2013 15.34
vlada
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Minister za notranje zadeve Gregor Virant je na jutranjem sestanku v DZ od vodij poslanskih skupin koalicije dobil načelno podporo za projekt združevanja občin, z glavnim ciljem, da povečajo razvojne kapacitete občin, je pojasnil po sestanku.

Večje občine bodo močnejše, imele bodo boljše kadrovske in finančne zmožnosti in se bodo lažje soočale z razvojnimi izzivi, je prepričan Virant.

Dogovorili so se tudi, da bodo oblikovali strokovno skupino, ki se bo projekta lotila postopoma. »Pomembna je kakovost projekta, vprašanje časa je sekundarnega pomena. Ne bo se divjalo,« je pojasnil minister. Pomembno je, kot pravi, da projekt podpre tudi stroka. Ali bo to uspelo do lokalnih volitev prihodnje leto, pa je po njegovih besedah težko reči.

Vzporedno bodo pripravili tudi reformo sistema financiranja občin, in sicer tako, da se spodbuja njihovo združevanje.

Načini urejanja občin so po Evropi različni, minister pa izpostavlja primer Danske. Ta je po njegovih besedah izvedla reformo, s katero je število občin z okoli 200 zmanjšala na 80. To je prava smer tudi za Slovenijo, saj se je Slovenija preveč razdrobila, tako po finančnih kot po kadrovskih resursih.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pojasnil, da bodo o tem razpravljali še v poslanski skupini. Osebno  meni, da bi bilo pametno ubrati drugačno metodo pri spremembah lokalne samouprave. Sam ne bi začel z ukinjanjem vseh občin, ki nimajo 5000 prebivalcev, temveč bi se projekta lotil z zmanjševanjem števila svetnikov. Določil bi tudi najmanjše število prebivalcev v občini, ki bi zadostovalo, da je župan lahko profesionalni. Spodbujati bi morali tudi formiranje skupnih služb v občinah, je pojasnil.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana so se na sestanku pogovarjali, kaj narediti, da bodo občine imele večji razvojni potencial. Zavedajo se, pravi, da so male občine v zadnjih 20 letih naredile velik korak naprej, vendar je treba zaradi črpanja evropskih sredstev poiskati še večji potencial zanje. Po njegovem mnenju lahko še en korak v lokalni samoupravi naredijo z združevanjem občin in prenosom pristojnosti.