Virant in sindikati dosegli dogovor o odpravi plačnih nesorazmerji

Izplačilo je predvideno v dveh obrokih: prvi del najpozneje do konca februarja 2014, drugi do konca januarja 2015.

Objavljeno
07. november 2013 21.56
Pogajanja sindikati Virant
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Vlada in sindikati so danes uskladili vsebino zakona, s katerim bo vlada utrla pot za izplačilo poračuna tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Denar bodo javni uslužbenci prejeli februarja drugo leto in januarja leta 2015.

»Dogovor je dosežen, velikanska večina sindikatov se z njim strinja, dinamika izplačil je takšna, kot smo se ves čas pogovarjali. Zadeva je končana, in to na način, ki bo precej bolj pravno zanesljiv, kot je bil v preteklosti,« je po večurnih pogovorih dejal opazno zadovoljni minister za notranje zadeve Gregor Virant.

Tudi po včerajšnjih pogovorih je izplačilo poračuna plač, ki jih po dobljenih sodbah sindikatov dolguje država, predvideno v dveh obrokih: prvi del najpozneje do konca februarja 2014, drugi pa do konca januarja 2015. Tisti proračunski uporabniki, ki bi jim letos kaj ostalo na plačnih postavkah, bi s poplačilom lahko začeli že letos, a s tem ne smejo ogroziti izvajanja svoje javne službe.

Glavni zaplet včerajšnjih pogovorov je bil, ali bo vlada javnim uslužbencem še pred februarskim izplačilom poslala tudi informativne izračune neto plač in obresti, ki jim jih dolguje. »Izračuni bodo, in sicer hkrati s prvim izplačilom februarja,« napoveduje Virant. Sindikati so izračune zahtevali takoj, saj bi jim to precej olajšalo vlaganje predlogov sodnih izvršb, saj sindikatom, ki ne verjamejo, da bo vlada v zakonu zapisano spoštovala, ali pa člani nočejo več čakati na denar, ne bi bilo treba pri vsaki izvršbi opravljati zapletenih plačnih izračunov.

Zakon bo vlada predlagala predvidoma v četrtek, državni zbor pa naj bi ga sprejel še ta mesec. Parafirani dogovor ministra in predstavnikov obeh sindikalnih pogajalskih skupin bodo zdaj proučili organi 30 posameznih sindikatov. Vsaj dva sta že napovedala, da se z zakonskim reševanjem problema, ki ga je dosegla vlada, ne strinjata, zato bodo zelo verjetno nadaljevali sodno izterjavo države z izvršbami. »Iz preprostega razloga, pravica je na individualni ravni, zato nimamo mandata, da odločamo v škodo svojih članov,« je dejal izvršni sekretar Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Še bolj nezadovoljni so v sindikatu državnih organov, ki mu je prvemu uspelo iztožiti državo. »Tega vsekakor ne bomo podpisali, ker je sodba jasna in vladi nalaga izplačilo,« napoveduje njegov predsednik Frančišek Verk.