Virant: Minimalna plača naj ostane

O premierki Alenki Bratušek notranji minister pravi, da je sposobna, a ji manjka politične moči.

Objavljeno
20. september 2013 12.57
Slovenija, Hrastnik, 26.08.2011 - Steklarna Hrastnik. Foto: Leon VIDIC/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Včeraj je več ministrov potrdilo pisanje Dela, da vlada v sklopu protikriznih ukrepov razmišlja tudi o rezih v minimalne plače, a danes je Mladina objavila intervju z notranjim ministrom Gregorjem Virantom, ki pravi, da je minimalna plača pomembna pridobitev socialne države, zato je prav, da ostane.

Virant je v pogovoru še dejal, da podpira uvedbo davčnih blagajn in nepremičninskega davka, ki ga po njegovem prepričanju »de facto« že imamo.

Zavožene slovenske banke so po besedah Viranta posebna zgodba, ki jo je treba rešiti z enkratno akcijo. Denar, potreben za njihovo sanacijo, pa se v strukturni primanjkljaj ne bo všteval. Ob tem dodaja, da ima problem reševanja bank v Sloveniji še večjo dimenzijo, kot je javnofinančna luknja.

Alenka Bratušek je po oceni Viranta izrazito dobronamerna in iskrena političarka, inteligentna in sposobna, a nima političnih izkušenj in ji manjka politične moči. Morala jo bo okrepiti tudi z zmago v Pozitivni Sloveniji, meni Virant.

Na vprašanje, ali bodo zapustili sedanjo koalicijo, če bi bil za predsednika PS znova izvoljen Zoran Janković, je odgovoril pritrdilno. Ob tem pa dodal, da verjame v optimistični scenarij.

Glede odhoda iz prejšnje vlade in koalicije s SDS Virant ocenjuje, da »če bi bili oportunisti, bi ostali v Janševi koaliciji. Malo bi se pridušali in rohneli, vendar bi obdržali položaje, tudi mojega, ki je bil formalno drugi najmočnejši v državi«, a so bili raje načelni in zapustili Janšo.

Glede odhodov iz DL od volitev do danes Virant pravi, da stranka plačuje davek na svojo mladost. Veliko ljudi pa v stranko po njegovem mnenju vstopa tudi s koristoljubnimi motivi. Ob tem je izpostavil »človeka, pa ga ne bom imenoval z imenom in priimkom, ki je v stranki vztrajal toliko časa, dokler je imel upanje, da bo postal direktor ene večjih slovenskih družb v državni lasti«.

Na mizi sta dva predloga; ukinitev usklajevanja najnižjih prihodkov z inflacijo in njihovo nižanje ob soglasju posameznih delodajalcev in sindikatov.