Virant: Minister za zdravje mora znati kaj več, kot le dvigniti prispevke

Tomaž Gantar je napovedal, da bo vlada predlog interventnega zakona obravnavala še v tem tednu.

Objavljeno
24. september 2013 20.04
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - V DL nasprotujejo interventnemu zakonu v zdravstvu. Kot je danes dejal predsednik DL Gregor Virant, ne morejo pristati na to, da se v zdravstvu nič ne naredi na krčenju stroškov in omejevanju korupcije in da se finančna luknja krpa le z višanjem prispevkov.

»Minister mora znati narediti kaj več, kot pa samo dvigniti prispevke,« pravi Virant.

Predsednik DL je v izjavi za medije v DZ poudaril, da so se na sestanku pri predsednici vlade Alenki Bratušek o tem zakonu uskladili. Natančno so določili, kaj naj minister za zdravje Tomaž Gantar vnese v zakon, da ga bo podprla celotna koalicija.

Če tega ne bo naredil, bo DL po napovedih Viranta glasovala proti zakonu. »Ne moremo dajati potuhe temu, da se v zdravstvu nič ne naredi na krčenju stroškov, na omejevanju korupcije, ampak da se finančna luknja v zdravstvenem sistemu krpa samo s stalnim višanjem prispevkov,« je povedal Virant.

»Vsi vemo, da je v zdravstvu marsikaj narobe, da se da zelo veliko prihraniti pri zdravilih, pri pripomočkih, javnih naročilih, omejevanju korupcije,« je dejal Virant. Dvigovanje prispevkov se mora po njegovem prepričanju enkrat končati. »Če bo to ustavila Državljanska lista, bo pa Državljanska lista,« je poudaril.

Gantar je sicer v ponedeljek na seji DZ napovedal, da bo vlada predlog interventnega zakona obravnavala še v tem tednu. Ob tem je izrazil upanje, da bo po zapletih z usklajevanjem predlaganih rešitev med koalicijskimi strankami na vladi vendarle prevladalo spoznanje o nujnosti tega zakona. Priznal pa je, da usklajevanja v koaliciji niso prinesla rešitev, ki bi zadovoljile vse strani.