Virant ni več predsednik DZ

Šušteršič in Pličanič bosta do četrtka še ministra, do takrat Veber čaka Janšo

Objavljeno
28. januar 2013 15.46
ODSTOP GREGOR VIRANT
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana  »Odšel sem, ker niso odšli tisti, ki bi morali oditi,« je v državnem zboru Gregor Virant pojasnil, zakaj je odstopil kot predsednik državnega zbora.

Vodenje parlamenta je že prevzel najstarejši podpredsednik Jakob Presečnik (SLS), poslanci pa v parlamentu ne izbirajo novega pravega predsednika in ni znano, kdaj bi lahko o tem odločali.

Že pred Virantovim odstopom so v zboru potrdili poslanski mandat Branku Kurnjeku (DL), ki je v poslanskih klopeh nadomestil Trudo Pepelnik (DL). Ta je pred novim letom odstopila.

Večina poslancev  je sicer glasovala (38:37) tudi za predlog Jožeta Tanka (SDS), da bi se državni zbor takoj seznanil še z odstopoma obeh ministrov DL Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča, a je obveljalo, da se bo to zgodilo v četrtek, ker sprememba časovnice, ki jo določi predsednik državnega zbora, ne obvelja, če ji nasprotuje tretjina poslancev.

Zakaj takoj še Šušteršič in Pličanič?

Razlog, zakaj predlaga, da bi ministroma takoj odvzeli funkciji, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pojasnil z: »Gospoda ministra nista napisala, da odstopata s 30. januarjem, da odstopata z 2. februarjem. Napisala sta, da odstopata s 24. januarjem, in ta predlog sta posredovala predsedniku vlade. Najbolj korektno je, da se takoj, ko je priložnost,  seznanimo z odstopom obeh ministrov. Nobenega utemeljenega razloga ni, da se današnji dan podaljša še za tri, štiri dni, za teden dni in tako naprej. Upam, da sta ministra, ki sta dala odstopni izjavi 24. januarja in napisala »z današnjim dnem«, do takrat opravila vse naloge. Ne predstavljam si, da bi še karkoli ostalo nedodelanega, da bi ostalo neurejenega ali da bi bilo treba na kakršenkoli drug način te zadeve urejati, ker sicer bi odstopni izjavi napisala tudi drugače. In predlagam, da seznanitev opravimo takoj. Sicer si puščate možnosti za mnoge špekulacije glede tega sukcesivnega odstopanja s funkcij pri Državljanski listi.«

Veber do četrtka čaka na Janšo

Razlog, da so glasovali proti takojšnji seznanitvi z odstopoma ministrov je Janko Veber (SD) pojasnil z : "Ko se državni zbor danes ne seznanja z odstopom tako ministra za finance kot ministra, odgovornega za pravosodje, s tem daje predsedniku vlade vendarle možnost, da premisli do četrtka, ali vendar ne bi bilo primerneje, da odstopi kot predsednik vlade in s tem prekine te nejasnosti, ki nastajajo iz dneva v dan. In ta neodločnost, ki jo je zaznati pri predsedniku vlade, zagotovo kaže na to, da ni enostavna odločitev tudi pri njem samem..."

Z 41 glasovi za in 34 proti je državni zbor dnevni red seje, ki se je začela danes, še pred vsem tem dogajanjem razširil z ustanavljanjem preiskovalne komisije, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS, ki bo preiskovala odgovornost za nasedla posojila državnih bank.