Virant prestal tajno glasovanje v stranki

Nepričakovano glasovanje: Svet stranke je izrazil podporo predsedniku Gregorju Virantu.

Objavljeno
13. september 2013 19.05
Portret Gregor Virant, minister za notranje zadeve, v Ljubljani 15. Julija 2013.
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Svet Državljanske liste se je nepričakovano odločil za izrekanje o podpori predsedniku stranke Gregorju Virantu, ki jo je tudi dobil. Rezultat tajnega glasovanja je bil prepričljiv, saj je Viranta podprlo 15 članov sveta, eden je bil proti. S tem so demonstrirali trdnost stranke.

Po izstopu murskosoboškega župana Antona Štihca in regijskega koordinatorja za osrednjo Slovenijo Branka Babiča iz sveta stranke se je v Državljanski listi začela dvigovati temperatura, v javnosti pa so začele krožiti špekulacije o razpadanju stranke in izgubi zaupanja v predsednika Gregorja Viranta.

Zlasti presenetljive so bile četrtkove izjave Virantovega pravosodnega ministrskega kolega Senka Pličaniča, ki je priznal, da se med člani širi nezadovoljstvo nad stanjem v stranki, osnovni razlog pa naj bi bilo delovanje predsednika Viranta, ki da se premalo posvetuje in usklajuje z organi DL.

Zaradi izrednih razmer, ki bi lahko položaj stranke še poslabšal, se je predsednica sveta DL Saša Markovič odločila izpeljati tajno glasovanje, na katerem bi se člani sveta izrekli o podpori predsedniku stranke. Po naših informacijah je to potezo sprejela v sodelovanju z Virantom, ki se začetka sveta stranke ni udeležil, ampak je nanj prišel po zaključenem glasovanju.

Člani sveta so za razpravo in glasovanje o predsedniku stranke porabili slabo uro, po preštetih glasovnicah pa se je izkazalo, da ima Virant med člani najvišjega organa stranke med kongresoma odločno podporo – podprlo ga je 15 članov sveta, proti je je bil eden. Svet DL šteje 24 članov, med katerimi je tudi šest poslancev. Po glasovanju so potrdili tudi sklep, da zavračajo »ponavljajoče se zlonamerne manipulacije o razpadanju stranke.« V svetu DL pravijo še, da bodo še naprej »čvrst dejavnik politične stabilnosti v državi«.

Gregor Virant je takšen razplet pospremil s komentarjem, da »nima časa za zdrahe in ukvarjanje s koristolovci.« Prvak stranke je dejal, da ima Slovenija preveč problemov, da bi se lahko igrali s prerivanjem v politiki, zato namerava vso svojo energijo usmeriti v odpravljanje težav. »DL se tega ne bo šla. Smo tu, da rešujemo probleme. To je naše poslanstvo,« je bil kratek po izglasovani zaupnici v DL. Če bo s tem tudi konec interne strankarske krize, pa bo jasno šele nakongresu DL, spomladi prihodnje leto, pred evropskimi volitvami. Kot je v četrtek dejal Pličanič, sicer tudi programski tajnik DL, bo prihodnji kongres volilni in programski. Ta tema danes ni bila na dnevnem redu sveta DL.