Virant ustavlja potovanje poslancev v Južno Ameriko

Zaradi 25.000 evrov, desetine celoletnega proračuna, predlaga preklic poti poslancev v Argentino, Brazilijo, Čile in Urugvaj.

Objavljeno
20. september 2012 18.09
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Predsednik državnega zbora Gregor Virant bo jutri vodjem poslanskih skupin predlagal razveljavitev sklepa, ki so ga sprejeli prejšnji teden. Tako Franc Pukšič (SLS), Tine Komel (PS), Jože Horvat (NSi) in sekretar Tomo Malnarič med 19. in 28. oktobrom ne bi mogli odpotovati v Južno Ameriko.

Franca Pukšiča, predsednika komisije za odnose v Sloveniji in svetu, je pozval, naj pripravi bolj varčen predlog poti - poslanci naj se odrečejo letu v poslovnem razredu, pot naj bo časovno krajša ...

Virant opozarja, da bi pot po oceni strokovnih služb stala vsaj 25.000 evrov in več, ker niso upoštevali stroškov prevajalcev, obenem pa stroški za letalske prevoze in prenočitve niso dokončno ovrednoteni. Predsednik državnega zbora ocenjuje, da je strošek pretiran, saj znaša skoraj desetino celoletnega proračuna parlamenta za potovanja, ki znaša 290.804 evra.

Stroški potovanja v Južno Ameriko sicer niso najvišji v zadnjih letih:

Najdražja so bila potovanja na skupščine interparlamentarne unije (IPU). Etiopija, kamor so leta 2009 potovali štirje poslanci in dva strokovna sodelavca, je v seštevku stala 40.986 evrov.

Tajska, kamor se je naslednje leto odpravilo pet poslancev in dva strokovna sodelavca, je stala 30.420 evrov.

Stroški potovanja v Panamo, kjer je bilo lani šest poslancev in dva strokovna sodelavca, so bili 34.784 evrov.

Letos na skupščino IPU ne bodo potovali, ker je pot kolegij zavrnil kot predragega; Jožef Horvat (NSi), Barbara Žgajner Tavš (PS) in Janja Napast (SDS) oktobra tako ne bodo potovali v kanadski Quebec.