Virant zavrača možnost pomilostitve vstajnikov

Minister gibanju VLV predlaga, naj se oddalji od posameznikov, »ki izrabljajo spontanost svobodnega izražanja mnenja.«

Objavljeno
25. september 2013 18.28
bsa/PROTESTI
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Minister za notranje zadeve Gregor Virant zavrača pobudo gibanja Vseslovenska ljudska vstaja o pomilostitvi vseh vstajnikov.

Pomilostitev posameznikov, ki v druge udeležence protestov in v policiste mečejo granitne kocke, razbijajo vse, kar jim pride pod roke in s tem kazijo legitimne proteste, je nesprejemljiva, meni minister.

»Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja predlagam, naj se tudi samo oddalji od posameznikov, ki izrabljajo spontanost svobodnega izražanja mnenja na vstajah kot priložnost za izražanje nasilja, nestrpnosti in drugih nesprejemljivih oblik vedenja,« je v odgovoru na pobudo vstajnikov, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve danes objavilo danes na spletu, zapisal minister.

Gibanje je 19. septembra predsednici vlade, ministroma za notranje zadeve in pravosodja ter vsem poslancem namreč posredovalo pobudo za zakon o pomilostitvi vstajnikov. S tem naj bi se ustavili vsi postopki proti vstajnikom, odpravile naj bi se vse sodne obsodbe in plačilni nalogi.

»Nedvoumno mora biti pravica do legitimnih protestov zagotovljena. Verjamem, da velika večina protestnikov svojo voljo izraža mirno in dostojanstveno. Tista peščica protestnikov, ki krši zakon in ogroža javni red in mir ter varnost in zdravje ljudi, pa mora za svoja dejanja odgovarjati,« je vstajnikom v torek odgovoril Virant.

Na pobudo vstajnikov so se takrat odzvali tudi v Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo, ki so bili tudi redni udeleženci vstaj. Z amnestijo in spreminjanjem zakonov se ne strinjajo, zahtevajo pa pošteno in pravično sojenje vstajnikom.