Virantova stranka na preizkušnji

Ali višji DDV za tisk ogroža članstvo DL med evropskimi liberalci?

Objavljeno
07. oktober 2012 20.07
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Je Državljanska lista prava liberalna stranka in kaj želijo v Pozitivni Sloveniji, bo ugotavljala delegacija evropskih liberalcev (ELDR) pod vodstvom podpredsednice Lousewies van der Laan.

Predsednik DL Gregor Virant pravi, da so septembra vložili vlogo za članstvo v evropski stranki liberalcev, demokratov in reformistov (ELDR), zdaj pa prihaja v Ljubljano delegacija, ki po njihovo vlogo preučila. Odločitev o morebitnem sprejemu v »liberalno družino« bi bila lahko sprejeta na kongresu ELDR, ki bo od 7. do 10. novembra v Dublinu na Irskem.

Van der Laanova se bo sešla tudi z vodstvom Pozitivne Slovenije, kjer bo verjetno želela slišati, kako se nameravajo odločiti. Čeprav je izvršni odbor PS že sprejel sklep, da bi se pridružili evropskim socialdemokratom, mora to odločitev potrditi še najvišji organ med kongresoma – svet stranke. V PS obstaja močna struja, katere najočitnejši predstavnik je poslanec Roman Jakič, ki meni, da bi morala PS zasesti izpraznjen liberalni prostor, potem ko sta iz parlamenta izpadla Zares in LDS. Prav njuna stališča (obe stranki sta članici ELDR) pa bi lahko odigrala pomembno vlogo pri odločanju evropskih liberalcev, ali v svoje vrste sprejeti DL ali ne.

Kot pravijo v obeh strankah, bodo igrali pošteno igro, a nekaterih dejstev ne bo mogoče zamolčati. V LDS nameravajo še posebej izpostaviti dvig DDV za tisk in vprašanje, ali je ta v skladu z liberalnimi vrednotami.

Virant bi bil opazovalec, Jankovićevi še tehtajo

Državljanska lista sicer prva pričakuje pozitivni odgovor na vlogo za članstvo med liberalci, v Pozitivni Sloveniji še oklevajo med liberalci in socialisti.

Razplet lanskih izrednih volitev je načel zanimivo vprašanje, katera politična stranka najbolje zastopa liberalne vrednote in politiko v Sloveniji po izpadu LDS in Zaresa iz državnega zbora.

Na nedavnem omizju Liberalne akademije (LA), kjer so spregovorili o tem, so ugotavljali, da v državnem zboru ni pravih liberalcev, zunajparlamentarne stranke pa so preveč razdrobljene in nepovezane brez prave moči. Na omizju so omenjali Zares, LDS, TRS, DSD in Pozitivno Slovenijo (PS), Državljanski listi (DL) pa niso namenili niti besedice.

Kljub stališčem intelektualcev, zbranih pod okriljem LA, je predsednik DL Gregor Virant prepričan, da so le oni prava liberalna stranka, kot je dejal na letošnjem izrednem kongresu. Temu je sledila uradna vloga za pridobitev statusa opazovalke v evropski liberalni politični grupaciji ELDR. V DL pravijo, da je bila vloga dobro sprejeta in da ne pričakujejo težav v postopku potrjevanja statusa opazovalke. Po naših informacijah so v stranki pričakovali, da bodo ta status pridobili brez večjih težav, vendar imajo po neuradnih informacijah nekatere liberalne stranke iz jugovzhodne regije pomisleke glede DL.

V sredo bo prišla v Ljubljano delegacija vodstva ELDR s podpredsednico Lousewies van der Laan na čelu. Sešli se bodo z vodstvom DL in vodstvom PS. Vodstvo evropskih liberalcev bo po naših informacijah poskušalo ugotoviti, kdo je pravzaprav zastopnik liberalne politike v Sloveniji. Van der Laanova bo prisluhnila tudi mnenju Zaresa in LDS, ki imata status polnopravne članice.

Kot nam je pojasnil predsednik Zaresa Pavel Gantar, nimajo nobenega namena metati polen pod noge DL, bodo pa vodstvu ELDR predstavili svoje poglede na politične razmere v Sloveniji in kako dojemajo DL, potem pa naj evropski liberalci sami odločijo, koga nameravajo vabiti v svojo družbo. »Mi bomo igrali pošteno igro,« pravi Gantar.

Podobno stališče so zavzeli tudi v LDS, kjer nameravajo van der Laanovi predstaviti nabor ukrepov in stališč, ki jih je zagovarjala DL. »Potem naj si sami ustvarijo mnenje. Posebej nameravamo izpostaviti višji DDV za tisk, kar zagovarja podpredsednik DL in finančni minister Janez Šušteršič,« pojasnjuje generalni sekretar LDS Uroš Petohleb.

PS na sredino ali na levo

Upanja, da bi se ELDR pridružila tudi PS, pa ni opustil tudi njen poslanec Roman Jakič, čeprav je izvršni odbor stranke že predlagal svetu (najvišjemu organu stranke med kongresoma), naj se pridružijo evropskim socialistom. Po njegovem je le PS zapolnila praznino liberalnega bloka v državnem zboru, potem ko LDS in Zares nista prestopila praga. »PS zagovarja bolj socialno-liberalno kot pa socialdemokratsko politiko,« meni Jakič, ki je tudi član biroja ELDR, kjer opravlja funkcijo blagajnika.

V PS resnejše razprave o evropskem in notranjepolitičnem profilu stranke še niso imeli – obiskal jih je že vodja socialnih demokratov v EP Hannes Swoboda, prvak PS Zoran Janković pa se je v Bruslju sestal z vodstvi socialistov in liberalcev. Jakić meni, da se jim z odločitvijo o pridružitvi enim ali drugim ne mudi in da si lahko vzamejo več časa za razmislek, ker bodo evropske volitve šele leta 2014.