Virantovi na Janšev ultimat z ultimatom

Svet DL: SDS naj v 10 dneh predlaga novega premiera, sicer DL zapušča koalicijo.

Objavljeno
12. januar 2013 22.40
Ljubljana 12.1.2013, svet stranke Drzavljanske liste foto: Tomi Lombar
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Po burni, skoraj peturni interni debati DL, kako po obremenilnih ugotovitvah KPK glede nepojasnjenega izvora premoženja predsednikov največjih parlamentarnih strank in ultimata premiera Janeza Janše, naj koalicijske partnerice do ponedeljka sporočijo, ali ostajajo v koaliciji, so v stranki Gregorja Viranta odgovorili z ultimatom.

V drugi največji stranki tako za zdaj še ostajajo v vladi in želijo delo v okviru sedanje koalicije še nadaljevati – a brez premiera Janše. Njegova SDS naj v desetih dneh poišče novega kandidata za mandatarja, sicer bo DL izstopila iz koalicije. »Zavedamo se, da lahko zato pride tudi do politične krize, a bi bila zanjo izključno odgovorna gospod Janša in SDS, ki ga podpira. Problemov ne bo povzročila nobena druga koalicijska partnerica, ampak tisti, ki je izvor problema,« je dejal strankin predsednik Gregor Virant.

Podobno je razmišljal tudi minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič, ki je presodil, da bi bila optimalna rešitev, če bi SDS sama predlagala novega kandidata za premiera. »S to potezo bi premier naredil nekaj zelo velikega tudi za svoj lastni ugled,« je dejal Pličanič. Pred začetkom političnega vrha DL sicer enotnega mnenja, kako rešiti zapleteno politično situacijo, ni bilo enotnega mnenja. Strankin poslanec Bojan Starman je denimo dejal, da pri poročilu protikorupcijske komisije »mariskaj smrdi«, in se zavzel za nadaljevanje vladnega dela v isti postavi. Neuradno je podobno razmišljal tudi finančni minister Janez Šušteršič, a je po maratonski seji in nekaj ostrih besednih dvobojih le podprl predlog strankinega predsednika Viranta. Sklepov stranke ni podprl le nekdanji poslanec SDS Starman, ki je svet DL zapustil pred glasovanjem.

Prečiščenje politike na novih volitvah?

Ministri SDS Zvone Černač, Vinko Gorenak, Andrej Vizjak in Žiga Turk so v pisnem sporočilu odgovorili, da podpirajo predsednika vlade Janšo in sporočili, da SDS ne bo predlagala drugega mandatarja. Nasprotno, DL so pozvali, naj sprejmejo odgovornost in v DZ vloži konstruktivno nezaupnico.

Ali so to pripravljeni storiti, Virant ni povedal. Priznal je tudi, da se bo njegova stranka skušala izogniti predčasnim volitvam, saj bi to lahko vodilo do zastoja pri delovanju države, a tudi te možnosti ni povsem izključil. »Če so predčasne volitve cena, da se slovenska politika prečisti, potem tudi ta ni previsoka.« Druga možnost je oblikovanje nove koalicije ali tehnične vlade, o katerih pa predsednik DZ ni želel špekulirati, kot tudi ne o Andreju Vizjaku kot morebitnem novem predsedniku vlade.

»Če se ne motim, ima SDS okrog 22.000 članov. Najbrž se med njimi že najde kakšen primeren kandidat. Če bi se v naši stranki zgodilo, da sam ne bi mogel več opravljati vloge predsednika – pa smo bistveno manjša stranka – bi se zamenjava hitro našla,« je k ostri retoriki med največjima koalicijskima partnericama prispeval Virant.