Vizjak: »Vlada Andreja Vizjaka je znanstvena fantastika.«

Minister Andrej Vizjak, ki se ga omenja kot možnega kandidata za mandatarja (v isti sestavi vlade), je to označil za ZF.

Objavljeno
14. januar 2013 10.52
Posodobljeno
14. januar 2013 11.01
lvi*evropske volitve
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Danes se bo iztekel rok, ki ga je koalicijskim partnericam postavil Janez Janša in v katerem morajo povedati, ali so še članice vlade.

O usodi vlade bodo odločali v SLS, Desus in NSi.

Karl Erjavec (Desus) je ocenil, da smo »precej blizu padca vlade«. Ljudmila Novak (NSi) je za isto vlado z novim mandatarjem.

Po poročanju Financ je minister za delo Andrej Vizjak (SDS) prepričan, da bo sledilo oblikovanje druge koalicije. »Janša se ne bo umaknil. Tisti, ki bo šel iz te koalicije, bo tako moral vložiti v državni zbor nezaupnico. Vlada Janeza Janše bo padla, SDS bo odšla v opozicijo in sledilo bo oblikovanje nove koalicije, ki pa bo imela zaradi programskih raznolikosti probleme,« je napovedal Vizjak.

13:10 Šušeršič (DL): O reševanju politike se nismo pogovarjali

Konec sestanka na vladi, ki so se ga udeležili Janez Janša (SDS), Janez Šušteršič (DL), Radovan Žerjav (SLS) in Karl Erjavec (Desus).

Šušteršič je povedal, da so imeli običajen kolegij vlade, kjer sestankujejo predsedniki vladnih odborov. Informacije o »raznih sestankih« pa je označil za neresnične.

Zanikal je, da bi se pogovarjali o reševanju politične situacije ali denimo o vprašanju, ali DL ostaja v vladi ali ne.

Na novinarsko vprašanje, ali je sploh še smiselno sestavljati dnevni red vlade, če so nekatere stranke napovedala odhod iz vlade, je Šušteršič odgovoril: »Če vam je žena rekla, da se bo od vas ločila, bi se vam vseeno zdelo v redu, da vsaj vsak dan skuha kosilo in da normalno funkcionirata. Mi poskušamo narediti največ, kar se da, saj bo politična kriza tako ali drugače razrešena. To pa ne pomeni, da moramo vmes sedeti na zapečku in ne opravljati svojega dela.«

12:30 »Vlada Andreja Vizjaka je znanstvena fantastika«

Premier Janez Janša je začel sestanek z ministri Janezom Šušteršičem, Radovanom Žerjavom in Karlom Erjavcem.

Pred tem so sestanek z Janšo končali SDS-ovi ministri Zvonko Černač, Žiga Turk, Andrej Vizjak in Aleš Hojs.

Minister za delo Andrej Vizjak, ki ga omenjajo kot možnega kandidata za novega mandatarja, če bi vlada še naprej delovala v isti sestavi, je morebitno vlado Andreja Vizjaka označil za »znanstveno fantastiko«.

»Jaz sem vstopil v ekipo Janeza Janše in tega ne nameravam spremeniti.«

Vizjak je dejal, da sta se z Janšo pogovarjala o politični krizi, a vsebine ni želel komentirati.

Minister in predsednik SLS Radovan Žerjav pred sestankom ni dajal izjav.

12:15 Erjavec: Smo blizu padca vlade

Minister Janez Šušteršič je bil ob prihodu na redni sestanek koalicije redkobeseden. Dejal je, da je prišel na sestanek, na katerem bodo obravnavali dnevni red četrtkove seje vlade in da Pličanič ni član tega kolegija.

Tudi zunanji minsiter in predsednik Desusa Karl Erjavec je pred sestankom dejal, da bodo danes predlagali, kaj bodo obravnavali na četrtkovi seji vlade. Glede na aktualno dogajanje, pa pričakuje še kakšen sestanek z Janšo.

»Glede na situacijo ocenjujem, da smo precej blizu padca vlade, počakajmo kaj bo na tem sestanku povedal Janša«, je dejal Erjavec in dodal, da stranka Desus ni odgovorna za nastanek politične krize v državi.

Na novinarsko vprašanje, ali verjame, da bi v reševanju politične krize lahko DL razpadla, Desus in SLS pa ostala v vladi, je odgovoril, da ne verjame, da bi stranka Gregorja Viranta lahko razpadla.

Še enkrat je povedal, da bi odstop Jankovića in Janše olajšal in pomagal pri razrešitvi politične krize.

11:45 Novakova pri Pahorju

Predsednica NSi, ministrica Ljudmila Novak, je po sestanku pri predsedniku države Borutu Pahorju dejala, da sta s predsednikom izmenjala mnenja, kaj stranka meni o prihodnosti sedanje koalicije.

Dejala je, da NSi za zdaj ostaja pri stališču, ki ga je predsednica povedala konec prejšnjega tedna, naj vlada nadaljuje z delom, a brez predsednika vlade Janeza Janše.

Več o pogovoru zaradi njegove zaupne narave ni želela povedati, je pa dejala, da sta s predsednikom Pahorjem oba zelo zaskrbljena zaradi političnih razmer.

***

Popoldan se bodo na politične razmere odzvali še izvršni odbor Desusa, svet stranke NSi in glavni odbor SLS.