Vlada bi lahko popustila pri upokojevanju žensk

Sindikatom bodo danes predstavili najnovejšo različico pokojninske reforme. Koliko bodo popustili?

Objavljeno
02. oktober 2012 21.14
Posodobljeno
03. oktober 2012 09.00
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana - Predvidoma danes bo vlada socialnim partnerjem predstavila nekoliko spremenjeno različico pokojninske reforme, o kateri še tečejo pogajanja. Po neuradnih informacijah je možno, da bodo nekoliko popustili pri bonusih za otroke, ki jih po sedanjem predlogu lahko uveljavljajo le ženske, ki so začele delati pred 20. letom.

Sindikati so v prvih odzivih na ZPIZ-2 opozarjali, da bi lahko prizadel tiste, ki so začeli delati pred 18. letom, saj bi pri 60 letih lahko imeli že 44 let delovne dobe, in starejše brezposelne. Zanje so predlagali, da bi se upokojili po sedanji zakonodaji. Dobršen del političnih strank ter nekaj civilnih gibanj pa poudarja, da bodo reformo najbolj občutile ženske – poleg višanja starosti in delovne dobe za upokojitev bi po novem otroke (8 mesecev za vsakega) odšteli le tistim, ki bi pogoje izpolnile do 60. leta, in še to največ do 58. leta. Praviloma pa jih več ne bi mogli uveljavljali moški.

Minister za delo Andrej Vizjak je napovedal, da bi pomisleke vlada lahko upoštevala. Po naših neuradnih informacijah je verjetno, da bodo nekoliko popustili pri bonusih za otroke, in sicer tako, da bi dvignili starost, do katere bi jih ženskam upoštevali. Spremenila se je tudi dikcija nove reforme: minister Vizjak zdaj poudarja, da bodo pokojninski sistem očistili tistih pravic, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih v slovensko pokojninsko blagajno. Še do pred kratkim je bil govor o pravicah, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih.