Vlada pogajanja s policisti nadaljuje v ponedeljek

Vladna pogajalska skupina prejela mandat za nadaljevanje pogajanj s policisti.

Objavljeno
27. november 2015 15.40
Državni zbor
M. F., Pi. K., STA
M. F., Pi. K., STA

Ljubljana - Predsednika obeh policijskih sindikatov, Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič, sta se popoldne sestala z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Ta ju je seznanila z dejstvom, da je vlada pogajalski skupini podelila mandat, ter jima predala gradivo z odgovori na stavkovne zahteve, je za STA pojasnil Uroševič. Gradivo bodo preučili do ponedeljka.

V ponedeljek se bosta sestali pogajalski skupini vlade in policijskih sindikatov. O tem, ali so z vladnim odgovorom kaj bliže dogovoru, in o vsebini vladnih izhodišč Uroševič še ni želel govoriti. Pojasnil je le, da zaenkrat vse stavkovne aktivnosti ostajajo v istem obsegu, o morebitni drugačni odločitvi pa bosta skupaj odločala oba sindikata.

Ponedeljkovo nadaljevanje pogajanj bo prvo po začetku policijske stavke sredi preteklega tedna. Doslej so se po imenovanju vladne pogajalske skupine namreč sestali le dvakrat v tednu pred stavko, nato pa so čakali, da vlada svojim pogajalcem, ki jih vodi Györkös Žnidarjeva, podeli mandat. Izhodišča za nadaljevanje pogajanj je vlada sprejela danes, ko je odobrila tudi dodatnih 50 zaposlitev v policiji.

Glede na to, da sredstva za izpolnitev zahtev policistov niso zagotovljena v proračunu ministrstva za notranje zadeve, so se na vladi dogovorili, da se bodo vsi predlogi sproti uskladili z ministrstvom za finance. Izpolnitev oz. izplačilo zahtev v celoti pa je absolutno nerealno in nemogoče, je v izjavi novinarjem po seji vlade dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.