Vlada in policisti daleč od dogovora

Vladni in policijski strani še ni uspelo zbližati stališč glede uresničitve stavkovnih zahtev policistov.

Objavljeno
17. december 2015 00.03
policisti
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana - Po dvotedenskem zastoju v pogajanjih sta se obe strani spet sešli, vendar po prvih odzivih ostajata na različnih bregovih. Po oceni vlade bi celotna uresničitev stavkovnih zahtev terjala 90 milijonov evrov, vlada pa se je za zdaj pripravljena pogajati zgolj o izboljšanju položaja tistih policistov, ki so po njeni oceni najslabše plačani - to je peta tarifna skupina. To pa je daleč od pričakovanj policijske strani.

Skorajda polovica policistov pa se je že odločila, da bo 23. in 24. decembra izrabila dopust in s tem zaostrovala stavko. Policijske ključne zahteve sicer ostajajo iste. Če je zdaj osnovna plača policista okoli 700 evrov neto, naj bi bila v prihodnje okoli 1000 evrov neto, policisti terjajo izplačilo nadur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in stalnost ter posodobitev opreme.

Nezadovoljni vojaki

Nezadovoljnim policistom se pridružujejo tudi vse bolj nezadovoljni vojaki, ki napovedujejo, ker ne smejo stavkati, državljansko nepokorščino. Trije sindikati opozarjajo, da je zaradi slabega položaja vojsko v zadnjem času zapustilo 300 vojakov. Vojaki terjajo kolektivno pogodbo in višje plače. Osnovna plača vojaka je zdaj 645 evrov neto. Zaradi zakonske prepovedi stavke pa so se že obrnili tudi na ustavno sodišče, med drugim tudi zato, ker menijo, da vlada takšno stanje izrablja.