Vlada in sindikati še »zelo narazen«

Pogajalci brez napredka glede dogovora o varčevalnih ukrepih. Sindikalni protesti bodo najverjetneje 3. decembra.

Objavljeno
19. november 2014 15.48
Posodobljeno
19. november 2014 15.55
Ekonomsko socialni svet Branimir Štrukelj, Ljubljana Slovenija 15.04.2013
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana - Sindikati javnega sektorja na čelu z Branimirjem Štrukljem po današnjih pogajanjih ostajajo nezadovoljni z vladnimi predlogi varčevalnih ukrepov za leto 2015, zato bodo 3. decembra najverjetneje protestirali.

Pogajanj se je udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor, ki se je z vodjema obeh sindikalnih pogajalskih skupin, Branimirjem Štrukljem in Dragom Ščernjavičem sestal že v ponedeljek.

Na srečanju naj bi ju opozoril na nujnost zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke BDP in ju posvaril, da le podaljšanje aktualnih varčevalnih ukrepov v naslednjem letu ne bo dovolj. Bojda se je Mramor v ponedeljek med drugim pozanimal, ali bi sindikati privolili v znižanje plač, če bi jim vlada zagotovila, da se bodo plače od 1. januarja 2016 zviševale glede na rast BDP.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj je potrdil ponedeljkov sestanek na ministrstvu za finance, vendar o podrobnostih ni želel govoriti. Neuradno naj bi Mramor sindikaliste opozoril, da iz EU že prihajajo opozorila o scenarijih poseganja v plače in druge prejemke. Če dogovora med vlado in sindikati ne bo, naj bi vlada z interventnim zakonom javnim uslužbencem plače znižala za sedem odstotkov.

Štrukelj kljub temu vztraja, da ne vidi možnosti za kompromis; pristal bi le na prenos trenutno veljavnih ukrepov, torej 127 milijonov evrov manj od načrtovanega prihranka vlade z dodatnimi ukrepi.

Minister Koprivnikar: Časa za dogovor ni več veliko

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja so se na današnjem sestanku uspeli dogovoriti, da bodo vse predloge natančno ovrednotili, da se bo do njih lahko opredelila tudi vlada. V četrtek prihodnji teden, ko naj bi se pogajanja nadaljevala, te točke sicer še ne bo na dnevnem redu, ker zanjo potrebujejo več časa.

Koprivnikar priznava, da časa za dogovor ni več veliko, zato bi se vlada morala čim prej dogovoriti, kje je meja, do katere lahko popustijo sindikatom.