Vlada: Izvedba himne je bila primerna

Pevke so ob dnevu državnosti zapele štiri, in ne le sedme kitice Zdravljice, kot to določa zakon o grbu, zastavi in himni.

Objavljeno
21. september 2012 16.44
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana- Vlada meni, da izvedba himne na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti ni bila v nasprotju s slovenskim pravnim redom, zato ne vidi razloga, da je v takšnem obsegu ne bi izvajali tudi v prihodnje, poroča STA.

Vlada je že takrat pojasnila, da ni bilo namenoma pa tudi, da se je to že zgodilo, denimo leta 2006 na Nanosu, ko so himno zaigrali pred prihodom državnih predstavnikov.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela dopolnjen odgovor na pisno poslansko vprašanje poslanke SD Majde Potrate. Poslanko je namreč zanimalo, kdo je v imenu organizatorja proslave odločil o tem, da bo zbor zapel štiri kitice Prešernove Zdravljice in ne himne, kot jo določa veljavni zakon o grbu, zastavi in himni ter slovenski narodni zastavi.

V odgovoru so zapisali, da je odločitev sprejel predsednik koordinacijskega odbora za državne proslave Božo Predalič. Vlada sicer ocenjuje izvedbo slovenske himne v obsegu, kot je bila izvedena na državni proslavi, kot primerno.