Dogovor med vlado in sindikati dosežen

Sindikatom uspelo odvrniti skoraj vse dodatne posege. Obe strani sta z doseženim zadovoljni.

Objavljeno
01. december 2014 18.34
jer*Boris Koprivnikar
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - Kljub slabim izgledom se je pogajalcem vlade in sindikatov danes zvečer vendarle uspelo dogovoriti o varčevalni politiki pri plačah v javnem sektorju. Obe strani sta z doseženim zadovoljni, še najbolj sindikati, ki jim je uspelo odvrniti skoraj vse dodatne varčevalne ukrepe, ki jih je načrtovala vlada.

Vladni strani je po skoraj dveh mesecih pogajanj uspelo uveljaviti kaj malo dodatnih varčevalnih predlogov, ki jih je zahtevala skupaj s podaljšanjem že veljavnih ukrepov. Med dodatnimi ukrepi sta tako le polletna zamrznitev plačevanja premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v letu 2015 in zmanjšanje mase denarja za izplačilo povečanega obsega dela za polovico. Sindikati so privolili tudi v nadaljnjo enoletno zamrznitev napredovanj v nazive in plačne razrede, ki jih bo vlada po dogovoru začela izplačevati januarja, torej z decembrsko plačo. Še en ukrep, pri katerem gre v bistvu za podaljšanje, je enoodstotno, selektivno zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju, z nenadomeščanjem, vladi pa je uspelo uveljaviti tudi možnost krajšega, 36-urnega delovnika, če se bosta zaposleni in nadrejeni tako dogovorila.

Obe strani sta bili ob parafiranju dogovora zadovoljni. Predsednik vlade Miro Cerar, ki se je podpisa udeležil, pravi, da je bil »narejen še en pomemben korak h konsolidaciji javnih financ. Sindikati so skupaj z vlado dokazali, da znamo z obojestranskim popuščanjem doseči pameten in dober dogovor.« Po njegovem mnenju to kaže, da se v Slovenijo vrača tisto zaupanje, ki ga potrebujemo za naš prihodnji razvoj in izhod iz krize. Resorni minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenjuje, da vlada s finančnim izkupičkom ne more biti popolnoma zadovoljna, a je treba pri dogovoru upoštevati tudi nefinančne vidike, kot so sodelovanje, skupno prevzemanje bremen in socialni mir. Sindikati so za sredo namreč že pripravili protest pred vlado, če dogovora ne bi bilo, zdaj pa je protest odložen, dokler dogovor ne začne veljati.

Tudi vodja ene od pogajalskih skupin Branimir Štrukelj pravi, da so sindikati zadovoljni, ker jim je uspelo odvrniti vse dodatne posege v plače javnih uslužbencev. Napovedal, je da bo dogovor dokončno podpisan naslednji torek, do takrat pa se bodo sindikati še posamezno izrekli o njegovi parafirani vsebini. Če je vladi z dogovorom uspelo odvrniti proteste in verjetne stavke, bo imela težave z uveljavljanem proračuna za prihodnje leto. Minister za finance Dušan Mramor je zato že napovedal, da bodo do januarja ali februarja prihodnje leto pripravili program, kje najti manjkajoče milijone. Vladi je namreč z dodatnim ukrepi namesto 127 milijonov evrov uspelo izpogajati le približno 20 milijonov evrov.