Vlada o azilni zakonodaji v petek

Gorenak je ocenil, da 189 policistov iz EU ni uspeh, nujnih bi bilo nekaj tisoč, a tako pač je v Evropi.

Objavljeno
24. november 2015 12.03
BEGUNSKA KRIZA
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Svojo spremembo zakona o mednarodni zaščiti notranje ministrstvo pripravlja, vlada bo o njej razpravljala na seji v petek, je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar (SMC) v državnem zboru dopoldne odgovorila poslancu SDS Vinku Gorenaku.

Györkös Žnidarjeva je opozorila, da spremembo v vladi pripravljajo tudi zaradi uskladitve z evropskimi direktivami, vsebovala pa bo hitrejše postopke in prevetritev standardov obravnave, tudi v luči aktualne problematike z velikimi migrantskimi tokovi čez državo, je napovedala ministrica.

Kot smo poročali, je SDS svoj predlog spremembe azilne zakonodaje včeraj že vložila v parlamentarno proceduro. Hkrati so predlagali tudi spremembo zakona o javnem redu in miru, da bi kot prekršek oglobili nošnjo burke in nikaba na javnih mestih.

Gorenak je opozoril, da mu je ministrica septembra in pozneje še večkrat zagotovila, da pripravljajo spremembo ureditve, a se doslej ni zgodilo nič, vladi pa je predlagal, naj poskuša doseči hkratno (hibridno) obravnavo spremembe ureditve o mednarodni zaščiti v državnem zboru, če bo predlagala še svojo spremembo, da bi procedura potekala čim hitreje.

»Ne drži, da vlada na to ni pripravljena. S tem s ukvarjamo že nekaj časa. A vse te postopke je treba domisliti, da bodo izvedljivi v praksi, ko gre za množične in nepredvidljive migracijske tokove,« je Gorenaku odgovorila ministrica in mu zagotovila, da bodo decembra policisti dobili izplačane vse dodatke in nadure tako za delo na meji kot za dodatno delo v notranjosti.

Ministrica je, ko je odgovarjala na Gorenakovo poslansko vprašanje, še ocenila, da je bila država uspešna, ker si je zagotovila pomoč policistov iz drugih evropskih držav.

Nekdanji notranji minister pa ji je ugovarjal, da ocenjuje narobe, da je 189 policistov iz devetih držav uspeh, ker bi za uveljavitev resnega nadzora morali dobiti vsaj štiri ali pet tisoč dodatnih policistov, a tako pač, je dodal, v Evropi je.