Predlog pokojninske reforme na vpogled

Predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov se bodo predvidoma začeli pogajati v sredo.

Objavljeno
16. september 2012 16.25
Posodobljeno
16. september 2012 16.59
afp*LIFESTYLE
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Vlada je predlog nove pokojninske zakonodaje, ki ga je socialnim partnerjem že predstavila, objavila na svoji spletni strani.

Kot je zapisano na spletni strani, so cilji pokojninske reforme finančna vzdržnost pokojninskega sistema, dostojnost pokojnin, preglednost pokojninskega sistema z uvedbo informativnih osebnih računov, vzpostavitev načela odvisnosti med vplačili in izplačili, ohranitev medgeneracijske solidarnosti in povečanje deleža aktivnih zavarovancev.

Predlog nove pokojninske zakonodaje, kot so še zapisali, predvideva prilagajanje obstoječega pokojninskega sistema novim demografskim in gospodarskim okoliščinam ter zagotavlja njegovo dolgoročno javnofinančno vzdržnost in stabilnost ter dostojne pokojnine sedanjim in prihodnjim generacijam upokojencev. Vlada zagotavlja, da bodo spremembe kljub nujnosti hitrega sprejetja nove zakonodaje postopne, premišljene in izpeljane v ustreznih prehodnih obdobjih.

Spremembe v pokojninskem sistemu so, kot so spomnili, nujne zaradi neugodnih demografskih trendov, prezgodnjega upokojevanja, slabitve pokojninske blagajne, zniževanja vrednosti začetne pokojnine, nepreglednosti sedanjega sistema in posledično zviševanja javnega dolga.

Pogajanja o pokojninski reformi naj bi se v okviru delovne skupine Ekonomsko-socialnega sveta, ki vključuje predstavnike vlade, delodajalcev in sindikatov, začela v sredo. Delodajalci in sindikati so morali do petka predlagati svoje pogajalce.