Vlada omogočila uporabo zdravil iz izoliranega THC

Kristofer Bogan Meško je kritičen: Uredba je neresna in škodljiva za ljudi. Samo farmacija lahko prodaja tabletke THC.

Objavljeno
19. junij 2014 17.12
Posodobljeno
19. junij 2014 18.04
Industrijska konoplja, 16.4.2014, Borejci pri Murski Soboti
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Ljubljana − Vlada je na današnji redni seji sprejela uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog. S tem je omogočila uporabo zdravil na osnovi kanabinoidov za medicinske namene.

Kristofer Bogdan Meško, ki je sodeloval pri pripravi alternativnega predloga zakona o konoplji, ki ga je podprlo več kot deset tisoč podpisnikov, je do vladne uredbe zelo kritičen. »Norčujejo se iz ljudske volje. Mi smo s predlogom zakona hoteli preprečiti takšno uredbo, ki je škodljiva za ljudi. Gre za resne zadeve.«

Konoplja, razen industrijske, bo po vladni uredbi ostala prepovedana droga, registrirana zdravila na osnovi kanabinoidov pa bodo zdravniki lahko po novem predpisali bolnikom na recept za zdravljenje tistih bolezni, »pri katerih so ta zdravila dokazano učinkovita,« so zapisali na vladi. »Hkrati je uredba zaradi naraščajočega števila zaznanih novih psihoaktivnih snovi v Evropski uniji in pri nas ter številnih sprememb in dopolnitev uredbe postala v praksi prezapletena in nepregledna,« sporoča vlada.

Znanost o kanabinoidih še v povojih

Meško pravi, da je v ozadju farmacevtski lobij in da so zdravila narejena iz kanabinoidov oziroma izoliranega THC. Pri tem je opozoril, da so takšna zdravila v primerjavi z izdelki iz navadne konoplje dražja, manj učinkovita in imajo več stranskih učinkov, povzročijo lahko tudi smrt.

Zdravniki bodo tako predpisovali farmacevtske pripravke iz marihuane in še naprej nasprotovali uporabi med bolniki vse bolj sprejetega hašiševega olja. 60 mililitrov olja na črnem trgu stane 2500 evrov in ima zdravilne učinke. Škatlica zdravil iz izoliranega THC pa stane 700 evrov, a ima zaradi manj kanabinoidov slabše in predvsem blažilne učinke.

V vednost:

* konoplja vsebuje 400 kanabinoidov

* znanstveniki natančneje poznajo učinke le petih

* 320 kanabinoidov še ni poimenovanih

Zdravila pripravljajo iz izoliranega THC oziroma iz petih znanih kanabinoidov od skupaj 400, kolikor jih ima navadna konoplja. »Zato so učinki veliko slabši in celo strupeni, če niso v kombinaciji z drugimi kanabinoidi,« pojasnjuje Meško.

Meni, da po zdravilih ne bo velikega povpraševanja, saj »pomagajo« le pri posameznih simptomih - pri zdravljenju raka in multipli sklerozi, večina ljudi, ki konopljo že uporablja za zdravljenje, pa bo raje posegla po naravni konoplji.