Vlada padla, predsednik Türk predčasno iz New Yorka

Potem ko so poslanci zavrnili zaupnico vladi, je predsednik Türk bo predčasno zapustil zasedanje Generalne skupščine ZN.

Objavljeno
20. september 2011 18.03
Posodobljeno
20. september 2011 18.15
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika, B. Č., New York
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika, B. Č., New York

Ljubljana - Po današnji osemurni seji DZ manjšinska vlada ni dobila podpore poslancev. Poslanci so zavrnili listo ministrskih kandidatov in s tem izglasovali nezaupnico vladi. Za je glasovalo 36 poslancev, proti 51. Po glasovanju je predsednik vlade v odhodu Borut Pahor dejal: »V tem trenutku ne čutim nobene grenkobe. Ostajam človek poln vere.«

Razrešeni premier je še dejal, da je odločitve kot premier sprejemal po svoji vesti in prepričanju, da domovini služi po najboljših močeh. Zahvalil se je svojim ministrskim kolegom, tako tistim, ki so z njim vztrajali do konca, kot tistim, ki so vlado zapustili predčasno.

Po odhodu Pahorja iz državnozborske dvorane je novinarjem, ki so ga prosili za izjavo, odgovoril: »Zdaj so na vrsti drugi.«

Glasovanje o zaupnici vladi je popolnoma zasenčilo temo, na katero je bilo vprašanje pravzaprav vezano: novo ministrsko ekipo. Kandidati Tomaž Orešič, Branko Janc, Tamara Lah Turnšek in Zdenka Vidovič so pretežni del razprave spremljali v skupni sobi v državnem zboru, Samo Bevk, pa je kot poslanec osebno prisostvoval na parlamentarnem zasedanju.

Po izglasovani nezaupnici je pred mikrofone stopil le kandidat za prevzem gospodarskega resorja. »Odločitev poslank in poslancev je seveda legitimna, mislim pa, da s takšnimi nekonstruktivnimi razpravami zgolj izgubljamo čas za pomoč gospodarstvu,« je komentiral Orešič.

Za zaupnico so glasovali vsi poslanci SD in LDS ter nepovezani poslanci Alojz Posedel, Vili Trofenik in Franc Žnidaršič.

Proti so glasovali vsi poslanci SDS, SLS, SNS, Desus in šest poslancev Zares. Poslanec Zares Alojz Potočnik se je glasovanja vzdržal, nepovezana poslanca Andrej Magajna in Vili Rezman pa se glasovanja nista udeležila.

Predsednik Türk se predčasno vrača domov

»Prav gotovo tudi sam čutim nekaj odgovornosti, a glavno nosi državni zbor, ki je to stanje ustvaril in kjer se zdaj tudi vse dogaja,« je slovenskim poročevalcem z generalne skupščine Združenih narodov slovenski predsednik Danilo Türk komentiral novico o padcu slovenske vlade. Po njegovih besedah je nezaupnica poglobila politično krizo v domovini, zato je »zdaj potreben resen premislek, veliko preudarnosti in nekaj občutka za hitro dogovarjanje, da bomo našli pot naprej«.

Na vprašanje, če se zavzema za predčasne volitve, ni hotel odgovoriti. »To je možnost, a ni edina. Najprej bom govoril s poslanci, preden se bom odločil. Bilo bi neprimerno, če bi tukaj iz New Yorka poskušal ugibati, kakšni bi bili najbolj ustrezni koraki,« je dodal slovenski predsednik. Po njegovem mnenju vladna kriza tudi ne bo vplivala na slovensko kandidaturo za nestalno članico varnostnega sveta. »To se ni zgodilo prvič. Slovenija ima na tem področju, če se lahko tako izrazim, kar nekaj izkušenj. Kakor kaže, je to del naše politične kulture,« je še povedal predsednik Türk.

Predsednik bo v četrtek še nastopil kot govornik na zasedanju skupščine ZN.

Kresal: Rezultat je bil pričakovan

Predsednica LDS Katarina Kresal je po izglasovani nezaupnici dejala, da je bil, glede na to, da sta v koaliciji ostali le še dve stranki, rezultat pričakovan. »V LDS smo se sicer zavzemali, da bi do predčasnih volitev prišli soglasno in da bi v vmesnem času imeli vlado s polnimi pooblastili, a je večina v parlamentu odločila drugače. Kakšne bodo končne posledice tega bomo še videli, mi pa bomo vsekakor igrali konstruktivno vlogo še neprej,« je dejala Kresalova.

Glede morebitnega novega tehničnega mandatarja LDS po besedah svoje predsednice zaenkrat ni in ne bo aktivno sodelovala. »Če nas bo kdo povprašal za mnanje ali povabil k pogovorom pa se bomo odzvali,« je izjavila Kresalova.

Kumer: Stranka SD je za čimprejšnje predčasne volitve

Predsednik poslanske skupine SD Dušan Kumer je tudi usodno »minuto po izglasovani nezaupnici« zatrdil, da za največjo vladno stranko ni druge možnosti, kot predčasne volitve. »Ta vlada sedaj odhaja, v poslanski skupini SD pa ne bomo podprli nobenega novega mandatarja. Mi smo za to, da gremo čim prej na predčasne volitve,« je bil jasen Kumer.

Ob tem je tudi zagotovil, da padli predsednik vlade Borut Pahor ne namerava ponovno potegovati za mandatarski sedež. »Sedaj si iskreno želim, da se karte na novo premešajo, saj sem prepričan, da rezultat na volitvah ne bo tak, kot nekateri pričakujejo. Avtoritarneži v slovenskem političnem prostoru nimajo možnosti za absolutno večino na volitvah,« je še dodal Kumer.

Žerjav: Priložnost za nov zagon

»Slovenija z današnjim dnem dobiva priložnost za nov zagon. Osebno ne vidim nobene drame, pač pa optimizem. SLS pa je pri tem pripravljena na zahtevne ukrepe in spremembe, ki jih potrebujemo,« je po izglasovani vladni nezaupnici dejal predsednik SLS Radovan Žerjav in dodal, da upa, da bo na poti do predčasnih volitev čim manj zapletov.

Predsednik SDS po Twitterju

Po glasovanju o zaupnici se je Janez Janša oglasil po Twitterju in napovedall, da bo novinarska konferenca potekala po socialnem omrežju. Dejal je, da to, kar se je zgodilo danes, bi se moralo zgoditi pred pol leta. Dodal je še: »Do volitev bomo skušali združiti sile razuma in demokracije, da bodo možne ustavne spremembe.«

Jelinčič: Glede zaupnice smo se odločili že zelo zgodaj

Stranka SNS je veljala za stranko, ki bi s svojimi petimi glasovi obrnila stvari na glavo - Jelinčič namreč nasprotuje predčasnim volitvam -, a je stranka SNS v celoti glasovala proti zaupnici.

Predsednik SNS je pojasnil, da so se glede podpore ministrskim kandidatom in s tem zaupnici vladi odločili že zelo zgodaj. Vendar ni želel, da bi mediji seštevali glasove in »pripravljali novo koalicijo«.

Erjavec:V možnost novega mandatarja ne verjamem

Predsednik Desusa Karl Erjavec je izjavil, da je pričakoval, da vlada ne bo dobila zaupnice. »To kaže, da Pahorjeva vlada ni imela več prave podpore v državnem zboru in bi v mesecih do rednih volitev težko kaj pametnega izpeljala. Zato je bolje, da se je zgodila nezaupnica« je dejal Erjavec. V možnost novega mandatarja Erjavec ne verjame, saj bi ga po njegovem mnenju lahko predlagala le SD, kar pa bi pod vprašaj postavilo nadaljnje Pahorjevo vodenje stranke. »Predlogi vseh drugih strank bi bili neresni,« meni Erjavec, zato v Desusu po njegovih zagotovilih novega mandatarja ne bodo iskali.