Vlada potrdila interventni zakon v zdravstvu

Prispevna stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za s. p. se zvišuje s 105 na 125 evrov mesečno.

Objavljeno
03. oktober 2013 16.12
Celje 15.02.2010 - Krvodajalska akcija.foto:Blaž Samec/DELO
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Intervencijski zakon za zdravstvo bo prinesel dodatnih 42,6, in ne 100 milijonov evrov, kot je minister Tomaž Gantar predvidel na začetku. »Z zneskom ne morem biti zadovoljen, ker ne zadostuje za stabilizacijo zdravstva, a vsak milijon je dobrodošel,« je dejal po seji vlade.

Zakon, ki bo v parlamentu že ta mesec, bo nekoliko popravil anomalijo, da zdravstveni sistem financirajo predvsem redno zaposleni. Za zaposlene ne prinaša sprememb, pač pa se bo za 18 evrov povišal mesečni prispevek samostojnih podjetnikov, ki prijavijo minimalne prihodke (zdaj 105, po novem 123). Več bodo plačevali popoldanski obrtniki (zdaj 4,55, po novem 32) in prav tako 32 evrov tisti, ki zdaj plačujejo pičlih 14. Popolna novost bo plačevanje od vseh vrst pogodbenega dela in sejnin (6,36 odstotka). Vrhunskim športnikom (letos so trije) bo za zdravstvo še naprej plačevala država.

Kako k zdravniku v tujino

Zakon uveljavlja evropsko direktivo o čezmejnem zdravstvenem varstvu, ki bo začela veljati 25. oktobra. Kot doslej bo bolniku operacijo v tujini, ki zahteva prenočitev, moral odobriti in plačati ZZZS, prav tako pregled z drago napravo. Novost pa je, da bo lahko bolnik z vsakim receptom in z vsako napotnico za pregled pri specialistu odšel kamorkoli v EU. Tam bo plačal sam, nato pa mu bo domači ZZZS povrnil del stroškov po slovenskih cenah.

Poglejmo primer: pregled pri ortopedu stane v tujini od 50 do 100 evrov, pri nas v javnem zdravstvu pa od tri do 13 evrov, od tega plača 30 odstotkov dopolnilno zavarovanje. Zakon določa, da dopolnilnim zavarovalnicam ne bo treba doplačevati. Torej bo bolnik upravičen do vrnitve od dveh do največ desetih evrov. Tudi potne stroške bo plačal sam.