Vlada potrdila novelo zakona o verski svobodi

Spreminjajo se pogoji za registracijo verske skupnosti. Registrira jo lahko najmanj 10 polnoletnih članov.

Objavljeno
12. september 2013 16.45
Peru Latin America Pope
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada je danes potrdila besedilo predloga novele zakona o verski svobodi in ga predložila v državni zbor za obravnavo po skrajšanem postopku.

Z novelo se po odločbi ustavnega sodišča iz leta 2010 spreminjajo pogoji za registracijo verske skupnosti - po predlogu bo lahko versko skupnost pri nas registriralo najmanj 10 polnoletnih članov.

Kot so pojasnili v gradivu po seji vlade, je razlog za pripravljen predlog novele zakona o verski svobodi odločba ustavnega sodišča iz leta 2010 oziroma pravna praznina, ki je nastala po njeni uveljavitvi.

Ustavno sodišče je namreč med drugim razveljavilo zakonsko določbo, ki je kot pogoj za registracijo verske skupnosti določala najmanj 100 polnoletnih članov, ki so državljani Slovenije ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, najmanj 10 let delovanja skupnosti pri nas.

Ustavno sodišče je namreč pridobitev primerne pravne osebnosti za verske skupnosti vključilo v obseg človekove pravice do svobode vesti, zato so bili dotedanji kriteriji preveč strogi, pojasnjujejo v gradivu.

Po odločbi ustavnega sodišča se je sicer zvrstilo že več predlogov spremembe zakona, tokratni predlog ministrstva za kulturo pa določa, da lahko versko skupnost registrira najmanj 10 polnoletnih članov, ki so državljani Slovenije ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, brez dodatnih pogojev.

Predlog novele je sicer ministrstvo za kulturo pripravilo že pred poletnimi počitnicami, potem ko je bil osnutek tudi v javni razpravi. A takrat so pojasnili, da jim predloga ni uspelo uskladiti s SD, zato so napovedali, da bodo predvidoma do konca leta pripravili povsem nov zakon. Kljub temu so predlog novele danes obravnavali na vladi.

Kot so navedli v gradivu, ministrstvo za kulturo s predlaganimi spremembami zakona uveljavlja minimalne spremembe, ki so nujno potrebne, v teku pa sta tudi analiza in priprava izhodišč za celovito prenovo zakona.

Omenjeni predlog novele tudi ne posega v določbe o delovanju duhovnikov v bolnišnicah in zaporih. Ustavno sodišče je sicer razveljavilo določbe zakona iz leta 2007, da lahko za pravosodje oziroma za zdravje pristojni ministrstvi zaposlita potrebno število duhovnikov določene veroizpovedi za polni ali krajši delovni čas oziroma zagotovita plačilo za opravljeno delo, če je v vsej državi dovolj veliko število pridržanih oziroma oskrbovanih oseb iste veroizpovedi.