Vlada potrdila predlog nepremičninskega zakona

Vlada je iz obdavčitve z novem davkom izvzela sakralne objekte in kulturne spomenike, tudi nekatera zemljišča.

Objavljeno
17. oktober 2013 12.09
Tekmovanja iz katoliškega verouka potekajo na Hrvaškem že vse od leta 1972
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B.,notranja politika,
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B.,notranja politika,

Od davka na nepremičnine si je vlada obetala 205 milijonov evrov, kar je tudi zapisala v proračun za leto 2014. Po zadnjem predlogu zakona bo od 15 do 20 milijonov evrov manj priliva. Finančni minister Uroš Čufer je dejal, da nove dajatve v proračun ne bodo potrebne, saj je ta »še vedno toliko prožen, da tolikšno razliko dopušča«.

»Predlog je sprejet, vlak gre naprej in prepričan sem, da bodo ostale koalicijske stranke ujele ta vlak,« je dejal Čufer.

Vsebina predloga zakona o davku na nepremičnine, ki ga bo obravnaval DZ:

• Kulturni objekti (evidentirani tako v registru nepremičnin) in sakralni objekti bodo oproščeni davka na nepremičnine.

• Za stanovanja in hiše v letu 2014 se upošteva kot davčna osnova 85% vrednosti nepremičnine. Obdavčenje po 0,15-odstotni stopnji.

• Stopnja davka za nerezidenčne stanovanjske objekte bo 0,3-odstotna.

• Varovani gozdovi in neplodna zemljišča bodo obdavčeni po stopnji 0,01 odstotka.

• Ljudje z varstvenim dodatkom ali socialno pomočjo bodo plačevali polovični davek.

• Nižja obdavčitev za upokojence, ki imajo manj kot 450 evrov pokojne: njihov davčno breme bo za polovico nižje.

• Invalidi, ki uporabljajo invalidski voziček, bodo imeli za stanovanjske nepremičnine 30 odstotkov nižji davek.

• Možnost davčnega kredita, po katerem se bo davčni dolg namesto plačila vpisal v zemljiško knjigo, davek pa bo poravnan po zamenjavi lastnika.

• Davek na nepremičnine bo prinesel med 390 in 395 milijonov evrov, razdelil se bo na pol med občine in državo. Predviden priliv v proračun za leto 2014 je sicer bil 205 milijonov evrov.

• Zaradi sprememb, ki so se v zadnjih dneh zvrstile v predlogu zakona, se bo v proračun steklo 15 do 20 milijonov evrov manj od predvidenih.

20:30

Karel Erjavec, vodja DeSUSa je v oddaji Tarča na TV Slovenija dejal, da nove rešitve v predlogu davka - med drugim da bodo zavezanci, ki prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek, za stanovanjske nepremičnine plačevali polovični davek, in možnost davčnega posojila - niso dovolj za podporo predlogu zakona.

Nižji davek bi namreč veljal le za 46.000 upokojencev, obstaja pa še velika skupina, 250.000 upokojencev, ki prejemajo do 450 evrov pokojnine in davka ne bi zmogli, je dodal Erjavec. Ti namreč večinoma imajo stanovanja, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonu, ali hiše, ki so si jih zgradili.

Po njegovem mnenju bo vlada denar lahko poiskala kje drugje, ko bodo znani rezultati stresnih testov za banke.

Dokončo odločitev o podpori bo sprejel izvršni odbor stranke, je dejal Erjavec. 

16:50

SDS: »Gre za nov davek za pokrivanje tajkunskih zgodb.« V stranki menijo, da bi morala zaradi današnjega sprejetja zakona odstopiti minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter član PS Stanko Stepišnik.

16:35

Slovenska škofovska konferenca pozdravlja odločitev vlade, da v zakonu o davku na nepremičnine predvidi oprostitev plačila davka na sakralne objekte in kulturne spomenike. Do samega zakona se sicer ne želi opredeliti, dokler ne bo znana vsebina in predvidene davčne stopnje za druge nepremičnine, ki so v lasti njihove verske skupnosti.

Še posebaj jih zanima, s kolikšno davčno stopnjo bodo obdavčeni pastoralni prostori, župnijski uradi, samostani, kulturni domovi, vrtci in šole.

V nadaljnih postopkih sprejema zakona upajo na dialog med različnimi socialnimi partnerji in da bodo nepremičnine tako socialno šibkih družbenih skupin kot tudi šol, socialnih ustanov in drugih družbeno koristnih organizacij izvzete iz plačila davka na nepremičnine.

16:10

Z davkom so nezadovoljni kmetje, GZS, OZS in Skupnosti občin Slovenije.

15:30

Stranka upokojencev DeSUS se bo o predlogu zakona o davku na nepremičnine še odločila, je danes povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Po njegovih besedah »se moramo vsi zavedati, v kakšnem položaju smo.« Spomnil je, da davek na nepremičnine obstaja po vseh državah in gre pri tem iskati le razumne kompromise ter upoštevati tiste, ki so resnično ogroženi in ne bi zmogli tega bremena.

Sicer pa po mnenju ministra težko pride v poštev možnost, da stranka DeSUS ne bi podprla zakona o davku na nepremičnine, a ostala v koaliciji. Po njegovih besedah je namreč ta zakon ključen za to vlado in koalicijo ter za sprejemanje proračuna.

13:50

Na novinarski konferenci vlade so sporočili, da so za predlog zakona glasovali soglasno. Glasovanja se je vzdržal le minister Tomaž Gantar (Desus).

13:45

Gantar: Desus bo podprla zakon

Delov novinar Ažne Božič (@AnzeDelo) je tvitnil: Minister Tomaž Gantar je namignil, da bo stranka Desus le podprla nepremičninski davek. Dosegli smo pomembne olajsave, pravi. Jutri se dobijo z Zdusom.

12:00

Potrjen predlog zakona

Vlada je prek Twitterju sporočila, da je potrdila predlog zakona o davku na nepremičnine. Več bo znanega na novinarski konferenci po seji vlade, na kateri bosta spregovorila finančni minister Uroš Čufer in državna sekretarka na ministrstvu Mateja Vraničar.

10:00

Lukšič: Obdavčitve sakralnih objektov ne bo

Predstavniki verske skupnosti so vseskozi pričakovali, da vlada v celoti odstopi od obdavčitve sakralnih objektov. Še včeraj je bila predsednica vlade pripravljena le znižati stopnjo z 0,5 na 0,3-odstotno stopnjo, a se je danes stališče vlada pred sejo vlade, na kateri bodo potrjevali nepremičninski davek, spremenilo.

Predsednik SD Igor Lukšič je pred sejo namreč napovedal, da obdavčitve sakralnih objektov, natančneje objektov, kjer se izvajajo verske dejavnosti, vlada ne namerava obdavčiti. Cerkev pa bo morala davek še vedno plačati za druge objekte v njeni lasti. Takšno rešitev je zagovarjal tudi Karl Erjavec, ki ga danes ne bo nma sejo vlade, saj je še na obisku v Moskvi.

V RKC so zaradi morebitne obdavčitve sakralnih objektov sicer že napovedovali ustavno presojo omenjenega zakona, če bo to potrebno. Pri tem bi se lahko sklicevali na Zakon o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem.

Izvzetje sakralnih objektov iz obdavčitve nepremičnin naj bi bila praksa povsod po Evropi, »Slovenija pa ne želi biti izjema,« je dejal Lukšič.

Po zadnjih neuradnih podatkih bi v primeru 0,3-odstotne davčne stopnje za verske objekte, v proračun steklo dober milijon evrov.

Židan: Nasprotovanje davku pomeni padec vlade

Vlada je tako pri predlogu kontroverznega davka precej popustila, a kljub temu Karl Erjavec pravi, da Desus zakona danes ne bo podprl. To pomeni, da zakon, ki bo danes potrjen v vladi, nima zagotovljene večine v parlamentu.

Lukšič sicer pričakuje, da bodo v Desusu razčistili z Zdus in podprli nov davek.

Dejan Židan (SD), minister za kmetijstvo, je pred sejo vlade dejal: »Nasprotovanje nepremičninskemu davku pomeni nasprotovanje proračunu in posledično padec vlade.« Židan pričakuje, da bo koalicija vendarle usklajena in da bo vlada zakon danes potrdila, saj mora to storiti po časovnici.