Vlada pošilja zakon o fiskalnem pravilu v DZ

Dušan Mramor: Izvedbeni zakon bi državi omogočil več možnosti za gospodarsko rast in zaposlenost.

Objavljeno
04. december 2014 19.33
Dr. Dušan Mramor - ZASLIŠANJE
Ni. Č., Delo.si, N. G., gospodarstvo
Ni. Č., Delo.si, N. G., gospodarstvo

Ljubljana - Vlada je na današnji seji sprejela besedilo predloga o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu.

V predlogu zakona so po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja, ki je zakon pripravil, »črtali t. i. švicarsko formulo, ki bi slovensko fiskalno politiko preveč omejevala«. »Švicarska formula je namreč primerna za države, ki imajo ob fiskalni tudi denarno politiko, Slovenija pa kot članica evrskega območja nima več lastne denarne politike. Zakon je tudi v skladu s paktom stabilnosti in rasti, iz katerega izkorišča vse možnosti,« je pred dnevi dejal opozicijskim strankam.

»Naš predlog upošteva, da Slovenija nima lastne denarne politike, zatu pušča več fleksibilnosti v fiskalni politiki in se pri tem naslanja na evropsko zakonodajo, ki takšno prožnost dopušča,« je pojasnil in še, da ta spremenjeni predlog v dobrih gospodarskih časih zahteva večje proračunske presežke, v slabih časih pa dopušča višje primanjkljaje.

»Zakon državi omogoča večje možnosti za gospodarsko rast in zaposlenost,« je po seji vlade povedal minister Mramor. S tem je mislil, da izvedbeni zakon omogoča fleksibilnost in daje več prostora za proticiklično ekonomsko politiko, kot se je že izrazil. »Moramo se namreč zavedati, da denarne politike nimamo več, zato za hitro reagiranje na gospodarske šoke oziroma izjemne okoliščine potrebujemo vsaj še del fiskalne politike,« je dejal pred dnevi.

Za sprejetje zakona so nujno potrebni tudi glasovi dela opozicijskih poslancev, saj je zanj potrebna dvetretjinska večina, torej 60 glasov v državnem zboru. V NSi, Zaabu, ZL in SDS še niso sprejeli končne odločitve o podpori, a so  v SDS in ZL še jasno sporočili, da je trenutni predlog vlade zanje nesprejemljiv.

***

Kaj o fiskalnem pravilu meni ekonomist Mitja Gaspari?