Vlada potrdila reorganizacijo centrov za socialno delo

Za kadrovsko najbolj podhranjene prihodnje leto 20 novih zaposlitev in 62 pripravnikov.

Objavljeno
01. junij 2017 17.30
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana − Približno 1,5 milijona evrov bo predvidoma stal projekt reorganizacije centrov za socialno delo, ki ga je vlada danes potrdila. Novelo zakona o socialnem varstvu, ki je njegova podlaga, bo državni zbor najverjetneje obravnaval na julijski seji.

Po dolgi javni razpravi in precej napornih koalicijskih usklajevanjih je vlada sprejela novelo zakona o socialnem varstvu, ki bo šla v redni zakonodajni postopek. Poleg nove organizacijske strukture mreže centrov za socialno delo predvideva še poenostavitev uveljavljanja pravic iz javnih sredstev z uvedbo informativnih izračunov in nov pristop socialne aktivacije za dolgotrajne prejemnike denarne socialne pomoči. »Cilj reorganizacije je izboljšanje storitev za državljane, približanje uporabnikom,« je strnila Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vseh 62 obstoječih centrov bo ostalo kot lokalne enote, ki bodo vstopne točke za vse socialne pravice, v 16 območnih enot pa se bodo selile administrativne zadeve, skupne službe in enote za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, s čimer naj bi strokovne delavce razbremenili birokratskih opravil, da bi se lahko več posvečali delu na terenu.

Ministrica si precej obeta tudi od uvedbe informativne odločbe za enoletne pravice (otroški dodatek, subvencije za vrtec, malico, kosilo, državne štipendije). Kar 60 odstotkov od 760.000 odločb, kolikor jih centri izdajo vsako leto, zadeva prav te enoletne pravice. Popolna avtomatizacija ne bo mogoča za vse, bo pa za med 200.000 do 250.000 upravičencev, je prepričana ministrica. Preračunano v ure dela bodo s tem razbremenili 70 zaposlenih. Prve odločbe, na katere bo po vzoru davčnih možen ugovor, bodo začeli izdajati jeseni 2018, saj je treba sistem prej temeljito stestirati. Glede denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, kjer prejemniki pogosto potrebujejo še druge oblike pomoči, bodo še naprej odločali v lokalnih enotah.

Kopač Mrakova zagotavlja, da so v zakon vgradili dovolj varovalk, da so odgovorili na pomisleke in bojazni o tem, da bi centre izvzeli iz lokalnih okolij in o centralizaciji. V tistih centrih, ki so kadrovsko najbolj podhranjeni, bodo v prihodnjem letu zagotovili 20 novih zaposlitev in sprejeli 62 pripravnikov. Včeraj pa je usposabljanje začelo 48 socialnih aktivatorjev za opolnomočenje dolgotrajno brezposelnih ter večjo povezanost med centri za socialno delo in zavodi za zaposlovanje.