Vlada predčasno razrešila nadzornike RTV

Šetinc: Vlada ravna samovoljno, nelegitimno, nelegalno, razlogi za razrešitev pa so izmišljeni.

Objavljeno
26. julij 2012 17.19
RTV
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Predsednik nadzornega sveta RTVS Lenart Šetinc pa je za STA dejal, da je vlada s samovoljno predčasno razrešitvijo štirih predstavnikov prekršila zakonodajo. »Razlogi, ki jih vlada navaja za razrešitev, so nepreverjeni in izmišljeni. Gre za nelegitimno in nelegalno dejanje,« je dejal in dodal, da to ni dober znak za pravno državo, če sama vlada krši zakonodajo.

Del avtonomije javnega zavoda je po njegovem mnenju tudi »zakonsko določilo, da članov programskega in nadzornega sveta pred koncem mandata ni mogoče samovoljno po odločitvi vlade razrešiti«.
Šetinc meni tudi, da so razlogi za razrešitev izmišljeni in da jih pred to vladno odločitvijo ni nihče preverjal ne pri nadzornem svetu ne pri RTVS. »Tu gre očitno še za eno politično odločitev,« je dodal.

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji iz nadzornega sveta RTVS predčasno razrešila Natašo Koprivšek, Marjana Sedmaka, Aljošo Štampar Strojina in Matjaža Medveda. Nadzorni svet naj bi se po mnenju vlade premalo posvečal nadziranju poslovanja javnega zavoda.

Kot so v vladi zapisali v izjavi za javnost, so glede na preučeno poročilo ugotovili, da poraba finančnih sredstev, ki so jih pridobili s prodajo delnic Eutelsata, ni bila vodena transparentno. Prav tako pa naj bi razrešeni nadzorniki neargumentirano oblikovali tarife na multipleksu A za komercialno televizijo in nenamensko porabili razvojna sredstva za kritje izpada RTV prispevka.

Nove predstavnike lastnika (države) bodo imenovali na podlagi javnega poziva.