Vlada predlaga razpustitev kostanjeviških svetnikov

Čeprav upravno sodišče še ni razsodilo, so za vlado za nesprejetje proračunov krivi svetniki.

Objavljeno
08. junij 2017 12.10
Posodobljeno
08. junij 2017 18.50
DZ - Interpelacija vlade
Janoš Zore
Janoš Zore

Kostanjevica na Krki - Kostanjevica je včeraj postala druga občina v zgodovini samostojne države, za katero je vlada sprejela sklep o razpustitvi občinskega sveta. Ali bo idilični kraj na otočku postal prvi s predčasno odpoklicanimi svetniki, bo odvisno od parlamenta, ki po prvem takšnem sklepu vlade iz leta 2001 o razpustitvi sveta v Veliki Polani ni nikoli glasoval.

Na ministrstvu za javno upravo, ki vodi postopek za razpustitev občinskega sveta v Kostanjevici, so že večkrat potrdili, da bo v primeru odločitve državnega zbora pred poletjem nadomestne volitve svetnikov že jeseni. Mandat novo izvoljenih organov bi trajal do jeseni 2018, ko bodo redne lokalne volitve.»Takšen sklep sem pričakoval. To je rešitev, da se naša agonija čim prej konča. A zadeve ne bi rad prejudiciral, ker ne vem, kaj bo storil državni zbor,« je o pričakovanem sklepu vlade včeraj povedal Ladko Petretič, župan Kostanjevice na Krki. V občini so zaradi nesprejetih proračunov za leti 2016 in 2017 nastale ene najhujših kršitev zakonodaje s področja lokalne samouprave, s čimer so bili izpolnjeni pogoji za razpustitev občinskega sveta.

Nasprotno od župana je do odločitve vlade kritičen Andrej Rajar, najvplivnejši od petih predstavnikov desetčlanskega občinskega sveta. Peterica se zaradi spora o vračanju vložkov v gradnjo javnega telekomunikacijskega omrežja z županom že dve leti ne more dogovoriti in je z večino v svetu dolgo preprečevala sprejetje proračuna za lani. Župan pravi, da je občina na sodišču dokazala, da zadnjih 200.000 od prejetega 1,2 milijona evrov telefonskega denarja ne sme vrniti med 504 fizične upravičence, kar od njega na vsak način zahteva pet svetnikov.

»Soglasje vlade me čudi«

»Vzrok za razrešitve občinskega sveta je nesprejetje dveh proračunov. Občinski svet je sklep za začetek javne obravnave proračuna 2016 sprejel jeseni, a župan ga je zadržal in sprožil upravni spor. Dokler upravno sodišče ne sprejme končne odločitve, vlada težko razrešuje občinski svet. Odločitev sodišča bo treba spoštovati in šele takrat bo jasno, kdo je ravnal nezakonito - župan ali občinski svet,« je dejal Rajar: »Soglasje vlade za predčasno razrešitev občinskega sveta me zato čudi.« Pravi, da za zdaj še ne vedo, kakšne pravne možnosti imajo proti odločitvi vlade. Nekateri pravniki opozarjajo, da bi razpustitev kostanjeviških svetnikov pred razsodbo sodišča pomenila kršitev pravnega reda.


Za povečanje kliknite na infografiko.

V svoji obrazložitvi kostanjeviškega zapleta vladi je ministrstvo za javno upravo odločno podprlo občinsko upravo. Pri tem je pomembno vlogo imelo to, da svetniki županovega predloga proračuna 2016 večkrat niso želeli poslati v javno obravnavo in je zaradi njihovega nasprotovanja večkrat prišlo do nesklepčnosti ali prestavitev občinskih sej. Svetniki so isti županov predlog proračuna 2016, ki so ga prej večkrat zavrnili, dali v javno obravnavo na seji, ki so jo mimo župana oktobra sklicali sami. Župan je njihov sklep zadržal s pomočjo sodišča, ker da ima le on pristojnost za predlaganja proračuna in ker da bi sprejetje proračuna v zadnjem trenutku omogočilo podobno kalvarijo tudi s proračunom 2017. A tudi tega na koncu niso sprejeli, saj so se svetniki na prekinjeni občinski seji sestali le enkrat, 5. januarja.

Ministrstvo pojasnjuje, da se brez proračuna obveznosti izvajajo v okrnjenem obsegu, da nesprejetje pomeni razvojno nazadovanje in da so bili v Kostanjevici na Krki prisiljeni ustaviti ali ne začeti 32 projektov v skupni vrednosti dobre tri milijone evrov; največ, za 1,43 milijona evrov, s področja vlaganj v ceste in drugo infrastrukturo.