Vlada razrešila neizvršnega direktorja slabe banke Andreja Širclja

Vlada je ugotovila, da se funkciji poslanca in neizvršnega direktorja v gospodarski družbi izključujeta.

Objavljeno
13. september 2013 20.18
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Vlada je na današnji dopisni seji zaradi nezdružljivosti funkcij razrešila neizvršnega direktorja uprave Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andreja Širclja, sicer poslanca iz kvote SDS. Vlada je namreč ugotovila, da sta funkciji nezdružljivi.

»Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ni izključil uporabe zakona o poslancih, ki med drugim določa, da poslanci ne smejo opravljati funkcije nadzora v gospodarskih družbah, med katere spada tudi DUTB, po drugi strani pa neizvršni direktorji DUTB opravljajo funkcijo nadzornega odbora,« so zapisali v izjavi za medije v vladi.

Andrej Šircelj je današnjo odločitev vlade, da ga razreši s položaja direktorja DUTB, ocenil kot nezakonito dejanje vlade. 

Tudi stranka SDS ocenjuje, da je Šircljeva razrešitev popolnoma nezakonita, finančni minister pa je zrel za interpelacijo, so sporočili iz SDS. Ob tem dodajajo, da »želijo DUTB spremeniti v nov servis Foruma 21.«

»Gre za nezakonito dejanje vlade, ki je povezano s prvimi pričakovanimi prenosi slabih terjatev iz državnih bank na Družbo za upravljanje terjatev banke,« je vladno odločitev pospremil Šircelj. O nadaljnjih korakih zoper to odločitev bo premislil, je dodal.

Šircelj je poslanec ponovno postal marca letos po padcu Janševe vlade, v kateri je bil po odstopu nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča (DL) nekaj časa državni sekretar na finančnem ministrstvu.