Vlada še brez izhodišč za pogajanja s sindikati

Dejan Židan: V ponedeljek bomo bliže sprejetju izhodišč. Boris Koprivnikar: Se ne mudi. Stvar ni tako preprosta.

Objavljeno
02. oktober 2014 14.46
Boris Koprivnikar kandidat za ministra za javno upravo, pred odborom DZ v Ljubljani, Slovenija 16.septembra 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Vlada je govorila o izhodiščih za pogajanja s sindikati javnega sektorja o ukrepih za leto 2015, a so sejo končali brez sprejetja dokončnega predloga.

Kot je po današnji seji vlade novinarjem pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, tako velikih zahtev, kot izhajajo iz javnofinančnih težav države, preprosto ni mogoče rešiti le s sistemom zniževanja plač, ki da so v javnem sektorju že tako relativno nizke. Obenem je dodal, da so tudi na tem področju rezerve, a da je vendarle treba iskati drugačne ukrepe. Ti po njegovih besedah po eni strani zahtevajo več časa ter lahko prinašajo večje in bolj dolgoročne koristi, po drugi strani pa je treba poiskati rešitev, ki bo dala rezultate že v prihodnjem letu.

Tako bo vladna stran pripravila kombinacijo različnih ukrepov, ki bodo smiselna celota, je napovedal Koprivnikar. O zaposlenih v javnem sektorju je dejal, da se število teh vedno lahko spreminja, a je odvisno od tega, katere funkcije država dejansko izvaja, katere pa naroča pri zunanjih izvajalcih. Tukaj so rezerve, je znova poudaril minister in najverjetnejši novi vodja vladnih pogajalcev.

»Če gledamo število zaposlenih v obstoječih funkcijah, ga lahko še nekoliko znižamo z bolj optimalno organizacijo, ampak po drugi strani pa tudi naš interes ni zmanjševati števila zaposlenih v času, ko potrebujemo delovna mesta. Treba je poiskati naloge, ki jih pa z dodatnimi zaposlenimi mogoče lahko izvajamo,« je pristavil.

Na vprašanje, ali bo treba dodatno znižati plačno maso za leto 2015, je Koprivnikar odgovoril, da je zahteva ministrstva za finance ta, da se znižajo stroški. Kako to uresničiti, pa je po njegovih besedah odgovor, ki ga zdaj pripravljajo in iščejo. »Ni tako preprosto,« je poudaril.

Tako Koprivnikar v tem trenutku, kot je povedal, tudi ne more pojasniti, ali bo treba spreminjati postavko v proračunu za leto 2015, ki glede na plačno maso v letošnjem letu predvideva za okoli 80 milijonov evrov manj sredstev za plače.

Je pa ponovil, da se vladni strani s sprejetjem pogajalskih izhodišč mudi, saj si želijo pustiti še nekaj prostora za pogovore s sindikati. Trenutni varčevalni ukrepi namreč veljajo le še do konca leta.

Po Koprivnikarjevih pričakovanjih bodo na vladni strani izhodiščni predlog sprejeli »v prihodnjih dneh ali mogoče tednu, dveh«. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je po vladi medijem potrdil, da bo imela vlada na to temo posvet v ponedeljek, ob čemer predvideva, da bodo takrat že bliže sprejetju pogajalskih izhodišč.