Policisti in vlada v sredo znova na pogajanja

Koalicijski partnerji in ministri državotvornih resorjev so izhodišča vladne pogajalske skupine potrdili na nedeljskem sestanku.

Objavljeno
14. december 2015 15.11
policisti
Ti. K., Ma. F.
Ti. K., Ma. F.

Ljubljana - Policisti so za sredo prejeli vabilo na pogajanja, ki mu pa niso priložena izhodišča vladne pogajalske skupine, potrjena v nedeljo, sta pojasnila predsednika policijskih sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič. Za 23. in 24. decembra sta napovedala koriščenje dopusta na podlagi kolektivne pogodbe, temu bi lahko sledili tudi drugi policisti, piše STA.

Koalicijski partnerji in ministri državotvornih resorjev so izhodišča vladne pogajalske skupine potrdili na nedeljskem sestanku, vsebine izhodišč pa policijskima sindikatoma niso pojasnili.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki sta skupaj oblikovala stavkovni odbor za stavko, ki poteka od 18. novembra, sta za sredo ob 17. uri dobila le vabilo na pogajanja z vladno stranjo. Želijo pa, da se gradivo dopolni, da se numerično prikažejo vladna izhodišča in natančen izračun, koliko stanejo stavkovne zahteve policistov, je pojasnil predsednik SPS Zoran Petrovič.

Kot je poudaril predsednik PSS Radivoj Uroševič, od predsednika vlade Mira Cerarja pričakujejo hitro in odločno ukrepanje ter zagotovitev potrebnih sredstev za policijo, pričakujejo tudi, da jih bo seznanil, kdaj bo te zadeve uredil. Policisti bodo po njegovih besedah nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi, ki bodo prizadele vlado in ne državljanov.

V opozorilo Cerarju

Petrovič je pojasnil, da se predsednika sindikatov v teh dneh odpravljata na teren, kjer bosta skupaj z drugimi ugotavljala, ali so spoštovani vsi delovnopravni predpisi. »To je zelo pomembno vprašanje, kajti na račun nespoštovanja predpisov je zdržala južna meja, migracijski tok,« je pojasnil. Policisti so po njegovih besedah pokazali izjemno profesionalnost in izvajali naloge, ne glede na to, da so bili obremenjeni »preko zakona«.

S pravnimi sredstvi bodo zahtevali spoštovanje vseh predpisov za varstvo pri delu in v zvezi z delovnopravnim razmerjem, je napovedal Petrovič.

Kot sta še pojasnila sindikalista, bosta izkoristila možnost po kolektivni pogodbi za policiste in bosta 23. in 24. decembra koristila letni dopust. Po kolektivni pogodbi ima namreč policist pravico do izrabe dveh dni letnega dopusta, ki ju sam določi, ne glede na potrebe delovnega procesa, delodajalca pa mora o tem obvestiti najmanj tri dni pred načrtovano izrabo.

»Hkrati bova pa s to možnostjo seznanila tudi kolegice in kolege,« je napovedal Uroševič. Petrovič pa je ob tem dodal, da lahko to Cerar »vzame za resno skrajno opozorilo«. »Heca je konec, dolg je treba plačati, pogajati se je treba resno, ta taktika zavlačevanja in upanja, da bo v nekaj dneh ali tednih zmanjkalo sindikatov, vneme, je popolnoma zgrešena,« je pojasnil Petrovič.

V vladi se po Uroševičevih besedah obnašajo kot nekdo, ki pride v picerijo, naroči pico in pijačo, na koncu pa pove, da enostavno tega ne bo plačal, ker meni, da bo zaradi tega nekdo drug prizadet oziroma bo imel iste zahteve. S tem se je odzval na Cerarjeve besede, ki je večkrat opozoril, da če policistom namenijo več sredstev, jih bodo morali vzeti nekomu drugemu.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je sicer v izjavi za medije ob današnji seji DZ pojasnila, da spremljajo stavko policistov in zagovarjajo stališče, da se mora vse, kar bo izpogajano za policiste, enako uporabljati tudi za primerljivo delo drugih uniformiranih poklicev.