Vlada sprejela predlog zakona o starševskem varstvu

Oče lahko 130 dni dopusta v celoti prenese na mater. Ob rojstvu otroka 12,5 meseca doma.

Objavljeno
10. oktober 2013 16.14
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, K. Š., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, K. Š., notranja politika

Ljubljana - V gradivu, ki ga je potrdila vlada, so naslednja določila:

• 15 dni očetovskega dopusta, tako kot doslej.

• Porodniški dopust se po novem imenuje materinski dopust in ostaja dolg 105 dni.

• Vsak od staršev ima pravico do dopusta za nego in varstvo, ki se po novem imenuje starševski dopust - po 130 dni. To skupaj nanese leto dni.

• Ob rojstvu otroka 12,5 meseca doma: oče lahko na mater prenese vseh 130 dni starševskega dopusta, ob tem pa tako kot doslej lahko ostane 15 dni z mamo doma ob rojstvu dojenčka (očetovski dopust) ter koristi še dodatnih 15 dni (plačanega) očetovskega dopusta po poteku starševskega dopusta, po enem letu - to pomeni, da podaljšuje celotno trajanje dopustov ob rojstvu otroka z 12 na 12,5 meseca.

• Mati lahko na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih.

• Prinaša podaljšanje pravice do dela s krajšim delovnim časom pri dveh otrocih, namesto do šestega leta starosti otroka do končanega prvega razreda najmlajšega otroka.

• Delodajalci bodo po novem oproščeni nekaterih zahtev (izpolnjevanje osnov za odmero nadomestila pri dopustih, sporočanje glede prenesenega dopusta).

• Poenostavljeno bo delo centrov za socialno delo, in sicer tako, da bo to enostavnejše in cenejše (navadna pošiljka, uskladitev rokov, črtanje možnosti za uveljavljanje otroškega dodatka za nazaj).

***

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok in Družinski pobudi predlog pozdravljajo. Zadovoljni so, da je vlada prisluhnila kritikam in predlogom civilne družbe ter jih v večji meri upoštevala.

Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je za STA ocenil, da nekatere stvari še vedno niso takšne, kot so jih predlagali. »Gre za poslabšanje pri starševskem dopustu v primeru treh in več otrok. To želimo popraviti,« je dejal.

Prav tako bo treba po njegovih besedah popraviti plačilo prispevkov v primeru štirih ali več otrok. Še naprej si bodo prizadevali, da bo starševski dodatek 55 odstotkov minimalne plače, ne pa v fiksnem znesku.

Tudi predsednik Družinske pobude Tomaž Merše meni, da je zdajšnji predlog zakona precej boljši od prvotnega.

Še posebej je zadovoljen,» ker je rešitev za prenos evropske direktive o starševskem dopustu v slovenski pravni red zdaj bistveno boljša.«