Vlada z novimi predlogi, sindikati znova vse zavrnili

Vlada neuradno predlaga: Znižanje dodatka za delovno dobo, znižanje stroškov za prehrano ...

Objavljeno
05. november 2014 14.06
Posodobljeno
05. november 2014 14.06
jer*Boris Koprivnikar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Vlada sindikatom javnega sektorja predstavlja nov predlog ukrepov za leto 2015. Poleg podaljšanja zdaj veljavnih ukrepov neuradno predlaga znižanje dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka. Na mizi naj bi bil predlog znižanja povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre, pa tudi možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur.

Če bi sindikati privolili v vladne predloge, bi vlada delno sprostila napredovanja v plačne razrede, in sicer tako, da lahko za en plačni razred napredujejo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za napredovanje in so uvrščeni v izhodiščni razred ali največ dva višje. Neuradno bi dovolila bi tudi sprostitev napredovanj v nazive, ampak zaposleni višje plače še leto dni ne bi dobili.

Minister za javno upravo in glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar ob prihodu na današnja pogajanja namreč ni hotel razkriti vsebine novega predloga. Dejal je le, da so iskali prihranke, primerljive s prejšnjimi, pri tem pa upoštevali pripombe sindikatov.

Glede znižanja dodatka za delovno dobo je potrdil, da je ta ukrep še vedno odprt. Kot je pojasnil, gre za dodatek, ki dejansko ustvarja razlike med zaposlenimi, ki opravljajo primerljivo delo. Poleg tega poseg v ta dodatek dejansko prizadene vse skupine zaposlenih.

Pri tem je minister poudaril, da so iskali predloge ukrepov, da» bi vseeno nekaj konkretnega ponudili mlajšim, začetnikom, tistim najslabše plačanim, pa mogoče večji delež bremena preložili na tiste, ki imajo že boljšo situacijo in so dlje časa zaposleni.«

Ukinili bi tudi dodatek za starost

Po neuradnih informacijah bi vlada poleg posega v dodatek za delovno dobo in v strošek za prehrano ukinila dodatek za stalnost, a bi določenim javnim uslužbencem osnovno plačo zvišala za en plačni razred − med drugim občinskim redarjem, ki sicer zdaj tega dodatka ne prejemajo.

Poleg tega naj bi predlagala selektivno zmanjšanje tedenske delovne obveznosti s 40 na 36 ur, a le na podlagi dogovora med delodajalcem in delojemalcem.

Vlada naj bi si želela tudi spremeniti sistem povračila potnih stroškov, pri čemer bi po novem upoštevali zgolj kilometrino.

Vztraja še pri znižanju števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni, a ne pri tistih proračunskih uporabnikih, ki zmanjšajo obseg oddaje del zunanjim izvajalcem.

Iz 127 milijonov na 80 milijonov

Ob tem je Koprivnikar poudaril, da so v primerjavi s prvotnim predlogom dodatnih ukrepov novega »kar občutno spustili,« saj so iz 127 milijonov evrov prihranka zdaj pristali na okoli 80 milijonih evrov dodatnega znižanja. Pri tem pa po ministrovih besedah ne morejo točno oceniti, koliko bi prinesel ukrep možnosti skrajšanja delovnega časa.

»Smo pa precej znižali svoja pričakovanja in se zavedamo, da glede na sprejeti proračun moramo vsak milijon, ki ga popustimo na plačni strani, dobiti nekje drugje,« je dejal in dodal, da iščejo t. i. horizontalne ukrepe z denimo optimizacijami javnih naročil in zunanjih storitev.

Na začetku sestanka s sindikalisti se sicer Koprivnikar tudi ni mogel izogniti pojasnjevanju nedavnih izjav, ko jim je med drugim očital nedržavotvornost. Sindikati so ga pozvali k opravičilu in minister je danes pojasnil, da se je opravičil, če je koga užalil. A hkrati je, kot je poudaril, odločno zahteval, da enak odnos kot ga sindikalna stran zahteva od vlade, tudi vlada zahteva od njih.

»To točko opravičevanja smo zaključili z dogovorom, da bomo pogajanja gradili na medsebojnem spoštovanju,« je še dejal minister.

Sindikati zavrnili skoraj vse nove predloge

Sindikati javnega sektorja so zavrnili večino novih vladnih predlogov ukrepov za leto 2015. Vztrajajo pri pogovorih le o prenosu trenutnih ukrepov, pri tem puščajo odprti vprašanji napredovanj in regresa. Načeloma sprejemajo predlog glede skrajšanja tedenskega delovnika. Pogajali bi se še o ureditvi povračila potnih stroškov, a s svojim predlogom.

Vlada si sicer želi tudi spremeniti sistem povračila potnih stroškov, kjer bi upoštevali le kilometrino na podlagi oddaljenosti od delovnega mesta. Tudi ta predlog so sindikati zavrnili, bodo pa pripravili svojega, je napovedal Štrukelj.

»Nekih posebnih preskokov tudi danes ni bilo narejenih,« je potek današnjega kroga pogajanj komentiral vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

»Absolutno« pa so po Štrukljevih besedah sindikati zavrnili predlog znižanja dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka in zlasti navezavo na sprostitev napredovanj.

Kategorično so zavrnili tudi predlog znižanja povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre, pa tudi predlog glede ukinitve dodatka za stalnost.

Pogajanja se nadaljujejo čez teden dni. Vlada bo znova pripravila nove predloge.