Vlada za odlikovanje Bradleyja Fredna z veleposlaništva ZDA

Freden je širši javnosti postal znan ob WikiLeaksovi objavi tajnih ameriških diplomatskih depeš.

Objavljeno
07. julij 2011 18.06
Posodobljeno
07. julij 2011 18.23
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Vlada je predsedniku republike Danilu Türku danes predlagala, da Bradleyja Fredna, namestnika vodje misije veleposlaništva ZDA v Ljubljani, odlikuje za njegovo predanost Sloveniji in zaupanje v politiko Slovenije do sosednje Hrvaške v času reševanja mejnega spora, poroča STA.

Bradley Freden je deloval kot začasni odpravnik poslov v Ljubljani v obdobju nekaterih posebej občutljivih vprašanj, kot sta reševanje spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško ter zapiranje zapora za teroristične osumljence Guantanamo in pogovori ZDA z drugimi državami o sprejemu dela tamkajšnjih zapornikov.

Kot začasni odpravnik poslov je bil tudi zaslužen za okrepitev političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in ZDA, zavzemal se je za neposreden politični dialog med državama ter pomagal, da so sporočila Slovenije našla primerno mesto v Washingtonu, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Prejšnji veleposlanik ZDA v Sloveniji Yousif Boutros Ghafari je odstopil januarja 2009, sedanji veleposlanik Joseph Mussomeli pa je v Ljubljano prispel novembra lani. Veleposlaniški stolček je bil torej prazen skoraj dve leti, v tem času pa je veleposlaništvo vodil začasni odpravnik poslov Freden, še piše STA.

Širši javnosti je sicer Freden postal znan konec lanskega leta ob WikiLeaksovi objavi tajnih ameriških diplomatskih depeš. Takrat je namreč v javnost pricurljala tudi depeša, v kateri je Freden konec leta 2009 povzel pogovor s premierom Borutom Pahorjem, ko naj bi ta sprejem ujetnikov iz Guantanama povezal s svojim srečanjem s predsednikom ZDA Barackom Obamo.