Vlada začasno rešena, Janković še kandidat

Igor Lukšič: Improvizacija na improvizacijo! Andraž Zorko: PS ima več možnosti z Bratuškovo.

Objavljeno
03. oktober 2013 22.41
Jani Moderndorfer Maša Kociper in Robert Golob po sestanku izvršnega odbora stranke PS 03.oktobra 2013
 Tanja Starič, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – »Preprečili smo politično krizo.« »Konflikta v resnici sploh ni. Stranka je zdaj bistveno bolj poenotena, kot je bila še pred dnevi.« Tako so člani IO PS sinoči argumentirali nepričakovano odločitev, da spopad med Bratuškovo in Jankovićem odložijo.

Ključni vzrok so kritične gospodarske razmere, so povedali. »Debata o tem, kdo je bolj primeren za predsednika, bi oslabila vso politično sceno v Sloveniji. Že debata o tem, kdo bo kandidiral, je odvrnila pozornost od pravih problemov,« je novinarjem pojasnjeval podpredsednik PS Robert Golob. Janković je odločitev vrha stranke sprejel mirno, zatrdil pa je, da ostaja predsedniški kandidat.

Virant razočaran

Preložitev kongresa je koalicijske partnerje presenetila. Gregor Virant (DL) je povedal, da je nad njo razočaran, saj je polovičarska in kaže na to, da PS ni sposobna razčistiti razmer v stranki in opraviti potrebnega očiščenja. »Improvizacija na improvizacijo. Socialni demokrati bomo storili vse, kar je v naši moči, da se ta praksa ne bo zažrla v delo koalicije,« je bil kritičen tudi predsednik SD Igor Lukšič. Karl Erjavec (Desus) je bil zadovoljen, ker je »politična kriza končana«. Hkrati pa je opozoril, da vse posledice še niso jasne: Janković bo namreč pridobil čas, obenem pa bo lahko kritiziral delo predsednice vlade in ustvarjal okoliščine, ki bi lahko vodile do kongresa. Preložitev torej bolj koristi ljubljanskemu županu, meni Erjavec.

Analiza: Janković ali Bratuškova?

Čeprav kaže, da bi v zdaj odloženem spopadu Bratuškove in Jankovića zmagal Janković, bi na odločitev članov zagotovo vplivalo več elementov. Tudi vprašanje, s katerim voditeljem bi lahko na prihodnjih parlamentarnih volitvah s stranko dosegli boljši volilni rezultat. Analitik javnega mnenja v trženjski agenciji Valicon Andraž Zorko pravi, da ima v tem primeru prednost Bratuškova. »Če je soditi po lestvicah priljubljenosti, bi bilo za stranko bolje, da jo vodi Alenka Bratušek. Dejstvo pa je, da PS ne bo nikoli več ponovila rezultata, ki ga je dosegla na zadnjih volitvah, ne glede na to, kdo jo bo vodil. Po mojem mnenju bi bil vsak rezultat nad deset odstotkov glasov za to stranko velik uspeh. Če želi PS ostati na oblasti vsaj še do konca tega mandata, mora ohraniti Alenko Bratušek na sedanjem položaju – druge izbire preprosto nimajo,« pravi Zorko. Le tako si lahko izboljšajo pozicije pred prihodnjimi volitvami, v interesu PS pa je, da so te čim kasneje, dodaja Zorko. Analitik je prepričan, da je Janković izgubil dobršen del podpore med volivci, ki so zanj glasovali leta 2011.