Vlada se pripravlja na pogajanja s sindikati javnega sektorja

Vlada bi izhodiščni predlog za začetek pogajanj lahko obravnavala prihodnji teden. Koprivnikar verjetno vodja vladnih pogajalcev.

Objavljeno
26. september 2014 17.38
Boris Koprivnikar kandidat za ministra za javno upravo, pred odborom DZ v Ljubljani, Slovenija 16.septembra 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Nova vlada intenzivno pripravlja izhodiščni predlog za začetek pogajanj s sindikati javnega sektorja o obvladovanju plačne mase za prihodnje leto.

Kot je za STA potrdil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je tako velika verjetnost, da bodo pripravljena izhodišča obravnavali na seji prihodnji teden. Datum začetka pogajanj pa še ni znan.

Vsebinskih podrobnosti sicer za zdaj nihče ne razkriva, medtem ko na vladni strani poudarjajo, da bo vse še predmet pogajanj, izhodišča pa da želijo najprej predstaviti socialnim partnerjem. Neuradno pa naj bi se že dogovorili, da bo vodja vladnih pogajalcev prav Koprivnikar.

Ta je v teh dneh večkrat dejal, da je načelno gledano zelo nenaklonjen iskanju rešitev izključno z zmanjševanjem plač in zniževanjem števila javnih uslužbencev. Po njegovem mnenju so sprejemljive drugačne rešitve, ki vključujejo povečanje učinkovitosti javne uprave ter iskanje rezerv v stroških, ki jih ima država z zunanjimi izvajalci. Je pa novi minister že pojasnil tudi, da vendarle ne pričakuje bistvenih sprememb v »tistih ključnih elementih, torej masi za plače in številu zaposlenih«.

Tako gre sklepati, da bo osnova za začetek novih pogovorov zadnji pogajalski predlog, ki ga je pripravila nekdanja vlada pod vodstvom donedavnega notranjega ministra Gregorja Viranta. Če želi namreč nova vlada realizirati proračun za leto 2015 in javnofinančni primanjkljaj zmanjšati pod zahtevane tri odstotke BDP, to zelo verjetno - vsaj pri tokratnih pogajanjih - ne bo mogoče zgolj s posegi na področje materialnih stroškov in racionalizacije, pač pa tudi na področje stroškov dela.

Pri pripravi pogajalskih izhodišč nove vlade naj bi bila ključna ocena finančnega ministra Dušana Mramorja, kako doseči omenjeno zmanjšanje primanjkljaja oziroma ali bo treba »znova udariti« po javnem sektorju ali ne. Po neuradnih informacijah ta analiza še ni zaključena.

Sindikati bodo vztrajali na milejših ukrepih

Sindikatom bi sicer lahko koristila časovna stiska, saj trenutni varčevalni ukrepi na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju veljajo le še do konca leta. Če bo vlada želela z ukrepi nadaljevati, bo morala s sindikalnimi pogajalci skleniti nov dogovor. Ta pa bo težaven, saj so sindikati dali vedeti, da je stanje javnih financ zdaj boljše, kot je bilo v času sprejemanja veljavnih ukrepov. Zato bodo vztrajali na milejših ukrepih, poudarjajo tudi, da se javni uslužbenci niso več pripravljeni odrekati ničemur. Če bo vlada sprejemala kakršnekoli enostranske ukrepe, pa napovedujejo konflikte.

Premier Miro Cerar je sicer v sredo za Radio Slovenija dejal, da si želi, da bi bil ta problem že rešen, čeprav so pred volitvami menili, da velja s tem vprašanjem še počakati.

Sindikati so se namreč o varčevalnih ukrepih kar nekaj časa pogajali z Virantom, a so se pogovori zaključili neuspešno, saj so si nekateri sindikati tik pred zdajci premislili in niso podpisali dogovora. Na to je vplivalo tudi Cerarjevo nestrinjanje s tem, da vlada v odhodu podpisuje tako pomembne dogovore. Čeprav se je to dogajalo pred volitvami, so javnomnenjske ankete jasno napovedovale zmago njegovi SMC, sindikati pa so sklenili, da bodo počakali na njegovo vlado.