Vladajo nam prezadolžene stranke

Z 1,3 milijona evrov minusa je lani v rdečih številkah končala LDS. Največ, 1,6 milijona evrov, posojil ima najetih SDS.

Objavljeno
03. april 2011 19.58
Posodobljeno
04. april 2011 08.00
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Z 1,3 milijona evrov minusa je lani v najbolj rdečih številkah končala LDS. SD z 1,2-milijonsko luknjo ne zaostaja veliko. Na tretjem mestu, a že z velikim zaostankom, je SLS z 263.445 evri minusa. Računsko sodišče letnega poročila za leto 2010 od Zaresa prejšnji teden še ni prejelo. Največ, 1,6 milijona evrov, posojil ima najetih SDS.

Letna poročila za lani so morale vse stranke poslati revizorjem najpozneje do četrtka prejšnji teden, do petka je bilo na računskem sodišču skupaj 34 poročil. Med njimi ni bilo poročila Zaresa Gregorja Golobiča. V stranki so pojasnili, da so ga poslali v četrtek zvečer, a pošta do petka še ni pripotovala do računskega sodišča. Stranko smo zaprosili, ali nam lahko posreduje vse podatke, kar so tudi storili.

Volitve in referendumi izpraznili blagajne

Le SNS Zmaga Jelinčiča je lani končala z več prihodki kot odhodki. Največje luknje je leto lokalnih volitev in dveh referendumov pustilo v proračunih SD Boruta Pahorja s 577.426 evri minusa, LDS Katarine Kresal s 335.688 evri minusa in SDS Janeza Janše z 257.047 evri minusa. V bilancah LDS in SD je skupen minus presegel milijon evrov, ker sta obe stranki v lansko leto že vstopili z velikim primanjkljajem iz preteklosti. LDS z 999.397 evri minusa in SD s 627.664 evri minusa. Opozicijska SDS je v lansko leto vstopila s 569.417 evri presežka in ji je ob koncu lanskega leta ostalo še 312.370 evrov plusa.

Pozitiven skupen rezultat sta računskemu sodišču prijavila le še Desus Karla Erjavca in SNS. Če preračunamo: SD dolguje malo manj, kot je znašal lanski seštevek vseh prihodkov te stranke iz državnega proračuna in občinskih proračunov, LDS dolguje skoraj že dvakratnik teh prihodkov, ki pa se ji bodo zaradi poraza na lokalnih volitvah letos še precej znižali. Da so v LDS in SD v finančnih težavah, so pokazala - kot smo poročali - že poročila računskemu sodišču o financiranju kampanj za lanske lokalne volitve, ko jima ob zaprtju računov še ni uspelo poravnati vseh računov.

Največ posojil - SDS

Po višini posojil je na vrhu SDS z 1,6 milijona evrov posojil, večji del je dolgoročnih in so posledica nakupa in obnove stavbe v Ljubljani, v kateri je centrala stranke, ki jo cenijo na dva milijona evrov. SDS po letnem poročilu dolguje dobaviteljem še 485.562 evrov. LDS ima »le« več kot 0,6 milijona evrov posojil, vsa so kratkoročna, prijavili pa so rekordnih 788.210 evrov neplačanih kratkoročnih obveznosti do dobaviteljev. SD je s slabega pol milijona evrov po višini posojil na tretjem mestu, večina jih je dolgoročnih, dobaviteljem dolgujejo 423.685 evrov, v poročilu pa so prijavili še 537.285 »kratkoročnih pasivnih časovnih razmejitev«.

Pojasnili so, da se pod terminom skrivajo: neplačani računi kampanj za lokalne volitve in referendum o RTV Slovenija. Ob SDS so edini, ki imajo stavbo večje vrednosti, skupaj vrednost stavb cenijo na dobrega pol milijona evrov. Tretja največja stranka v parlamentu Zares ima 41.600 evrov posojil in malo manj kot 200.000 evrov obveznosti do dobaviteljev.