Vlada lahko opravlja le še tekoče posle

Potem ko se je DZ seznanil s premierovim odstopom in je vladi prenehal mandat, je to mesto pripravljen sprejeti Janko Veber.

Objavljeno
20. marec 2018 10.16
Odstop Miro Cerar
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana – Predsednik vlade Miro Cerar je danes poslance »z nekoliko težkim srcem, a mirno vestjo« obvestil o svojem odstopu. S tem, ko se je DZ seznanil s svojim odstopom, je Cerarju in z njim celotni vladi prenehal mandat. Do izvolitve nove vlade bo sedanja opravljala le še tekoče posle.

Cerar, ki je z razlogi za svoj odstop danes seznanil poslance, je spomnil na svojo prisego avgusta 2014, ko je kot novoizvoljeni premier prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Veber pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja

Nepovezani poslanec Janko Veber je danes sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati deset poslanskih podpisov.

Kot je dejal, pogovori z morebitnimi sopodpisniki potekajo, bistveni razlog za takšno potezo pa je po njegovih besedah ta, da želi v vmesnem obdobju »preprečiti razprodajo Slovenije«. »Predsednik vlade je danes vrnil mandat, in ker ima v Sloveniji oblast ljudstvo, kot izvoljeni predstavnik ljudstva izjavljam, da sprejemam to ponudbo. Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bistveno bolje kot on,« je po seznanitvi DZ z odstopom Mira Cerarja povedal Veber.

Cerar je ravnal po svoji vesti

»Na zelo zgovoren način so se te tri razsežnosti prisege povezale prejšnjo sredo. Ravno zato, ker sem dosledno ravnal po svoji vesti, sem moral v odziv na sodbo vrhovnega sodišča odstopiti,« je dejal Cerar. Kot je dodal, je odstopil tudi zato, »ker dogodki zadnjih tednov in dni niso bili več v interesu blaginje Slovenije, temveč vrste partikularnih interesov, pri čemer mislim predvsem na protirazvojno ravnanje in vse težje obvladljive predvolilne apetite različnih političnih in drugih akterjev«.

Po njegovih besedah je dosedanje delo vlade ustvarilo pogoje, da njegova načelna gesta odstopa ne prinaša nobenih dramatičnih nevarnosti, ampak odpira povsem normalen, demokratičen postopek iskanja novega družbenega soglasja. V iskanju tega soglasja pa bodo po njegovih besedah ključna nekatera vprašanja, »ki so se v svojem bistvu razgalila prav v dneh, ki so botrovali odstopu«.

Eno od teh vprašanj je po njegovih besedah, »ali je za popravo realnih krivic, ki so se v letih krize nakopičile v plačnem sistemu, res dovoljeno povzročati nove krivice«. Prav tako bo ključno vprašanje, ali je za ustavljanje ključnih infrastrukturnih projektov res dovoljeno zlorabljati prav vse mogoče demokratične poti, je dodal.

Znova je poudaril, da je Slovenija v zadnjih treh letih bistveno napredovala in je v precej boljšem položaju kot leta 2014. Pri tem bilance dela svoje vlade ni posebej izpostavljal, saj jo po njegovih besedah »poznate vsi, tudi če je ne priznavate«.

»Naj živi sodobna, solidarna in svobodomiselna Slovenija,« so besede, s katerimi je svojo obrazložitev odstopa sklenil Cerar. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Sodobna, solidarna in svobodomiselna Slovenija

Napovedal je še, da bo vlada, ki bo do izvolitve nove opravljala tekoče posle, storila vse, da se zaščitijo interesi države in državljanov v Novi Ljubljanski banki. S sindikati javnega sektorja pa se bo morala pogajati nova vlada, je še dodal.

»Naj živi sodobna, solidarna in svobodomiselna Slovenija,« je svojo obrazložitev odstopa sklenil Cerar.

Pahor danes z vodji poslanskih skupin

Predsednik republike Borut Pahor po odstopu premierja Mira Cerarja danes opravlja prvi del posvetov z vodji poslanskih skupin o morebitnem predlogu za novega mandatarja in datumu volitev.

Vodja poslancev SMC Kustec Lipicerjeva, ki je bila prva na pogovoru pri Pahorju, je v izjavi novinarjem povedala, da sta govorila o ključnih državotvornih vsebinah, ki jih je DZ odločen sprejeti še do konca mandata, vezane pa so zlasti na postopke v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe ter na sprejemanje zakonodaje za zaščito NLB. Poslanske skupine so se namreč v večini poenotile, da bi NLB zaščitile pred »plenjenjem« Hrvaške tudi z ustavnim zakonom, ki sta ga v parlamentarni postopek vložili SDS in NSi, stranke pa ga želijo še ustrezno preoblikovati.

Pahorju je tako Kustec Lipicerjeva prenesla stališče, da je treba pri iskanju optimalnega datuma volitev upoštevati najprej namen sprejemanja državotvorne zakonodaje, šele zatem strankarske želje. O konkretnem datumu pa se, kot je povedala, danes nista pogovarjala.

Na volitve predvidoma v drugi polovici maja

Če mandatar ne bo izvoljen oziroma kandidata ne bo, bo Pahor razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Te se v skladu z zakonom o volitvah v državni zbor opravijo najpozneje dva meseca po razpustitvi DZ. Tako je predčasne volitve – že tretje predčasne volitve zapored – pričakovati v drugi polovici maja.

Na njih bodo volivci osmič v zgodovini samostojne države izbirali novo sestavo državnega zbora za prihodnja štiri leta. Mandat sedanjega sklica DZ bo trajal vse do ustanovne seje nove sestave DZ; ta mora biti sklicana najpozneje 20 dni po izvolitvi.

Po konstituiranju državnega zbora pa bodo stekli postopki za oblikovanje nove vlade.

»Padel je pod bremeni, ki si jih je sam nalagal«

Mandat vlade Mira Cerarja je bil po mnenju prvaka Desusa Karla Erjavca uspešen glede stabilizacije javnih financ in gospodarske rasti, v političnem smislu pa ni bil najbolj uspešen. Kot je po seznanitvi DZ s Cerarjevim odstopom ocenil Erjavec, se je pokazala neizkušenost novih obrazov, Cerar pa se je »zgrudil pod bremeni, ki si jih je sam nalagal«.

Erjavec je v izjavi spomnil, da so v njegovi stranki večkrat opozorili, da minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nista kos svoji nalogi. »Še dobro, da imamo Tomaža Gantarja, ki je očitno kriv za vse. Ni pa kriva ministrica za zdravje, ki je dajala nestrokovne in nepremišljene predloge, ponavadi tudi neusklajene v koaliciji in nenazadnje v SMC,« je bil oster Erjavec.

Po njegovem se je tudi pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja pokazala neizkušenost SMC. Nazadnje je prvak Desusa izpostavil še sodbo vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo izid referenduma o drugem tiru. Po njegovih ocenah Cerarju glede na to, da je vrhunski pravnik, verjetno tisti dan ni preostalo drugega, kot da je odstopil.

Preberite in oglejte si še:

Cerar bo poslancem pojasnil vzroke za odstop

Politična tekma brez favorita obeta vroče povolilno obdobje

Kaj čaka Cerarjevega naslednika? Pogledali smo, v kakšnem stanju so javne finance, gospodarstvo in kaj imamo prebivalci Slovenije.

Zadnji dnevi vlade Mira Cerarja

Videokomentar, v katerem sta se Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš v petek, 16. marca, v studiu pogovarjala z Mirom Cerarjem.