Še brez dogovora med vlado in stavkajočimi policisti

Obe strani se bosta spet sestali v sredo. Vlada napovedala pripravo predloga vrednotenja delovnih mest.

Objavljeno
30. november 2015 18.32
Državni zbor
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana - Vladna pogajalska skupina in predstavniki obeh policijskih sindikatov se še niso dogovorili, v sredo bodo pogajanja nadaljevali. Do takrat nobena od strani ne daje izjav.

Potem ko so slovenski policisti 18. septembra začeli stavkati, sta danes prvič za pogajalsko mizo sedli obe strani: tako vladna kot predstavniki obeh sindikatov - Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije. Niti pred začetkom pogajanj niti po njihovem zaključku nobena od strani ni hotela dajati izjave, posredovali sta le skopi sporočili. Tako so z ministrstva za notranje zadeve sporočili, da bo vladna pogajalska skupina do srede pripravila »podrobnejši predlog, ki se nanaša na vrednotenje delovnih mest znotraj policije«. Kaj to natančno pomeni, ni znano.

Zahteve: zvišanje plač, izplačilo nadur in dodatkov

Policijska sindikata sta zapisala, da se stavka nadaljuje in da ocenjujejo, da »bodo v nadaljevanju pogajalskega procesa z vztrajanjem pri poenotenih stališčih in medsebojno usklajenim nastopom dosegli želeni cilj«.

Policisti, ki jim je vlada po besedah notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar v petek odobrila dodatnih 50 zaposlitev, stavko tako nadaljujejo. To pomeni, da jih je na terenu manj in da nekaterih nalog ne opravljajo. Zahtevajo sicer zvišanje plač za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur ter dodatkov za delovno dobo in stalnost.

Varuh opozarja vlado

Varuh človekovih pravic je vlado opozoril, da je čas pogajanj s policijskima sindikatoma trenutek, ko lahko pridobi celostne informacije o delu in razmerah, v katerih policija dela, ter ukrepa. Delovne razmere policistov so namreč zelo pomembne in varuh pričakuje, da bo vlada našla načine, da jih izboljša.

Sporočili so, da je bil varuh v zadnjem času opozorjen na nekatera, sicer zgolj posamezna, domnevno neprimerna ravnanja policistov v odnosu do beguncev, ki pa še niso preverjena. Nanje je dolžan opozoriti in zahtevati ustrezno ukrepanje.