Vloženih 13 tisoč podpisov za referendum o proračunu

Sindikati javnega sektorja so podpise vložili v DZ ob 12.00 uri in ne pet minut do 12.00, kot so sprva mislili.

Objavljeno
12. december 2012 09.15
Posodobljeno
12. december 2012 09.30
jer_drzavni zbor
M. B., gospodarstvo; Ni. Č., Delo.si, STA
M. B., gospodarstvo; Ni. Č., Delo.si, STA

12:45 Vloženih prek 13 tisoč podpisov

Predstavniki sindikatov so v državni zbor vložili več kot 13 tisoč podpisov za začetek postopka za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leto 2013 in 2014.

S podpisi so zamudili in jih namesto ob napovedani uri pet pred dvanajsto vložili ob 12.00.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob tem dejal, da če bi en dan počakali, bi bila številka še bistveno večja.

»Soglasje je veliko. To je prvo resno sporočilo, da se vlada do nas ne more obnašati, kot da ne obstajamo, kot da smo izbrisani. Želimo imeti pravico do pogajanj tako kot vsi drugi v demokratičnih državah.«

Kaj lahko še zaustavi pobudo?

»Zdaj najprej pričakujem povabilo za pogajalsko mizo,« je povedal Štrukelj.

Drago Ščernjavič je ob tem izjavil, da bodo, če bo vlada dala pobudo v presojo na ustavno sodišče, to storili tudi sami, in sicer za nekatere člene, ki so za njih zelo sporni.

To so členi, ki so po njihovem v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, z zakonom o javnih financah in v nasprotju z dogovorom, ki so ga sklenili maja letos.

Ščernjavič je obenem tudi dejal, da so dorekli stavkovne zahteve. 

Tudi vodja stavkovnega koordinacijskega odbora je določen, to je Janez Posedi. Za ponedeljek so sklicali prvo sejo.

10: 30 Vlaganje je bilo sicer napovedano za pet pred dvanajsto

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja bodo danes pet minut pred 12. uro v državni zbor vložili zbrane podpise za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014.

To sta v sporočilu za javnost napovedala vodji pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič in Branimir Štrukelj.

Predlagano referendumsko vprašanje se glasi: »Ali ste za to, da se uveljavi zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2013 in 2014, ki ga je Državni zbor RS sprejel na seji 6. 12. 2012?«

Omenjeno sporočilo sta vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Štrukelj in vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Ščernjavič javnosti poslala med sestankom koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Danes tudi o stavki

Koordinacija, ki se sestaja v Ljubljani, naj bi danes dokončno dorekla tudi stavkovne zahteve in način izvajanja splošne stavke, napovedane za 23. januar prihodnje leto.

Kot je Štrukelj pojasnil že prejšnji teden, bo januarska stavka splošna stavka celotnega javnega sektorja, stavkovne zahteve pa se bodo vrtele okrog preprečitve odpuščanja javnih uslužbencev.

Glede zakona o izvrševanju proračuna je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Štrukljem predlagala tudi veto državnega sveta, o čemer pa svetniki v torek, na zadnji dan svojega mandata zaradi nesklepčnosti niso glasovali.

Zakonu nasprotujejo, ker po njihovem mnenju nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in povsem na novo ureja plačno politiko. Zakon med drugim ureja tudi način, na katerega se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju.

Rok za referendumsko pobudo se sicer izteče v četrtek opolnoči. Finančni minister Janez Šušteršič je že včeraj v izjavi za medije napovedal, da bodo v primeru vložitve pobude za začetek postopkov za referendum na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti takšnega referenduma.