Vodstvo KPK: Odhajamo, ker se nič ne spremeni

»Imeli smo globok vpogled v greznico. O tem več, ko ne bomo v tej funkciji,« je dejal Goran Klemenčič.

Objavljeno
29. november 2013 11.54
Pi. K., Mo. Z., Delo.si
Pi. K., Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes na tiskovni konferenci sporočila, da iz položaja odstopa celoten senat komisije: Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek.

Kot so dejali, so se za ta korak odločili, ker se kljub njihovim pozivom, da se korenito spremeni boj proti korupciji, nič ne zgodi.

Ob tem omenjajo poziv glede Teš 6, korupcijo v zdravstvenem sektorju in luknjo v bančnem sistemu. KPK je med drugim ugotovila, da je bil projekt TEŠ 6 zasnovan in izveden netransparentno.

»Več o vsebini greznice sledi«

Njihov odstop je nepreklicen.

Goran Klemenčič, predsednik komisije, je ob tem dejal, da upajo, da bo odstop drugim klic na pomoč, da so potrebne temeljite spremembe v državi na področju korupcije. Poudaril je tudi, da ne odstopajo iz obupa ali nemoči ampak v znak protesta.

»Z malo lopatico ne moreš izkopati tunela, na koncu katerega je luč,« je dodal Klemenčič in dodal, da politika sama ne zna zapreti vrat lobijem, potem pa pričakuje, da jih bodo oni. »Imeli smo globok vpogled v greznico. O tem več, ko ne bomo več v tej funkciji,« je dejal. 

Dokončali bodo še eno večjo zadevo

Do takrat bodo dokončali še nekaj odprtih zadev, med njimi tudi eno večjo s področja zdravstva. Komisijo zapuščamo v boljši kondiciji, kot smo jo dobili, je še dejal.

Drugi mož KPK Rok Praprotnik je dodal, da so pri svojem delu prišli pred zid in tam ostali, v parlamentu je nastala tiha aliansa, ki v tem vodstvu komisije ne vidi partnerja.

Selinškova pa je tudi izpostavila, da je pravna država v Sloveniji šibka tudi zaradi zlorab prava in postopkov. »Imamo preveč prava, ki se ga zlorablja in posledično ne vemo več, kaj je prav.«

KPK bo v trenutni postavi delo opravljala do imenovanja novih članov komisije, a ne dlje kot do 1. marca, kar so že sporočili predsedniku države Borutu Pahorju.

O današnji odločitvi so razmišljali že od poletja, ker se po januarski objavi poročila v zvezi s premoženjskim stanjem prvaka SDS Janeza Janša in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ni nič spremenilo.

Januarja je KPK ugotovila, da sta Janša in Jankovič večkrat sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

»Črni petek za boj proti korupciji«

»Razočarani smo, da so razmere v Sloveniji tako slabe, da so pripeljale do odstopa vodstva. To bi moral biti znak za rdeč alarm celotni družbi,« so zapisali zaposleni v komisiji. Zaprepadeni so, da pri svojem delu prepogostokrat naletijo na popoln zid, ki ustvarjajo mnenjski voditelji , tudi iz vrst političnih strank, ki jim takšne razmere najbolj odgovarjajo.