Vojaki bodo do Natove junijske misije v Latviji ozdraveli

Če ne bodo, ima vojska za misijo krepitve občutka varnosti, rezerve. V ozadju številnih odsotnosti so špekulacije o neurejenem plačilu. 

Objavljeno
10. maj 2017 19.34
SLOVENSKA VOJSKA
S. H.
S. H.

Na ministrstvu za obrambo so popoldne predstavili načrte za odhod kontingenta slovenske vojske na polletno misijo Okrepljena prednja prisotnost v Latvijo. Vojaki bodo tja odšli pravočasno, četudi je časnik Večer v torek poročal, da so mnogi zboleli in ugibal, ali je pravi razlog njihove odsotnosti morda neurejeno plačilo za misijo.

Simon Korez, predstavnik vojske za odnose z javnostmi, je potrdil, da vojaki še nimajo potrjene uredbe o plači, vendar jo bo vlada menda potrdila do 18. maja. Na misiji naj bi poleg osnovne plače prejemali dodatek za nevarne naloge v višini tisočaka, za nevarnost v višini do 500 evrov. Dodatek za vodenje naj bi v takšnem znesku prejeli prejeli častniki in podčasniki. Povprečna plača z vsemi dodatki bo tako znašala približno 3000 evrov neto, je pojasnil. Ostale dodatke bo do konca meseca določila pristojna ministrica.

Korez je dejal, da aktivnosti potekajo v skladu z načrtom. Marca so tako začeli s pripravami, v petek pa bi morali pričeti s preverjanjem operativne sposobnosti kontingenta, a so to prestavili, ker je bilo prisotnih manj kot 90 odstotkov napotenih vojakov. Špekulacije o bolniški po njegovih besedah niso na mestu, saj je bolniška odsotnost  pravica vsakega posameznika. Mnogi manjkajoči vojaki so odsotni zaradi bolezni, kar ne preseneča, saj imajo številni mlade družine.

V vojski sicer pričakujejo, da se bodo v kratkem vrnili na delo. Če se to ne bo uresničilo, imajo pripravljeno rezervo 12 pripadnikov vojske. V Latvijo bodo najverjetneje do 13. junija poslali predhodnico in do konca meseca še ostale pripadnike. O težavah pri napotitvi bodo jutri popoldne spregovorili tudi poslanci, člani odbora za obrambo.

Našim vojakom bo v Latviji poveljevala Kanada, v bataljonu pa bodo ob njihovem boku italijanski, poljski in albanski vojaki. Cilj misije je povečati občutek varnosti v članicah Nata, ki mejijo na Rusijo, po njeni aneksiji Krima in drugih konfliktih v Ukrajini.