Vojska vpije, da nima vojske, Cerar ne sliši

Osipu vojakov ni konca, mogoče sistemske rešitve utegnejo obtičati v parlamentarnih postopkih.

Objavljeno
12. februar 2018 18.08
SLOVENSKA VOJSKA
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana – Kronične kadrovske zagate in višina plače Slovenske vojske so nova fronta, na kateri se pred volitvami spopadajo politične stranke. Najverjetnejše žrtve tega spopada so vojaki in varnost državljanov.

Danes bo Slovenska vojska (SV) v Mariboru predstavila ocene pripravljenosti bataljonske bojne skupine, ki jo sestavlja več kot 800 pripadnikov. V teh dneh se glede kadrovskega stanja vojske veliko dogaja. Sindikat vojakov Slovenije je včeraj poslal predlog »interventnega zakona za ohranitev Slovenske vojske« predsedniku vlade Miru Cerarju. V sindikatu pravijo, da se odgovorni na njihov predlog, ki vsebuje seznam zahtev vojakov in tudi zvišanje plač pripadnikov do 400 evrov, niso odzvali.

Gasilski ukrepi ne bodo rešili vojske

Lani je za službo v SV zaprosilo 297 ljudi, kar je pol manj kot leta 2016 in 60 odstotkov manj kot leta 2015. »Pogled na to statistiko kaže na eno največjih motivacij ljudi za vstop v vojaško službo. Sedanja stiska je posledica številnih improvizacij v preteklosti, ki se nalagajo že od leta 2003, ko smo prešli od naborniške k poklicni vojski. Z gasilskimi akcijami sistemskih napak ne bomo odpravili,« pravi obramboslovec Klemen Grošelj.

Sistemske rešitve ovira opozicija?

Ministrstvo za obrambo in generalštab sta pripravila 43 ukrepov za povečanje interesa za zaposlitev v SV. Po mnenju ministrstva predloga novel zakona o obrambi in zakona o službi v SV, ki sta ostala v parlamentarni proceduri, prinašata sistemske rešitve za kadrovske težave vojske. »Usoda obeh zakonov je zdaj v rokah predsednika odbora državnega zbora za obrambo, ki s sicer legitimnim izkoriščanjem vseh možnosti zakonodajnega postopka, vse bolj zmanjšuje možnost, da bi bila predlagana zakona sprejeta še v tem mandatu,« pravijo na ministrstvu.



Za povečavo kliknite na infografiko.

Predlagane rešitve bi po ocenah ministrice Andreje Katič izboljšale plače in omogočile pravičnejše plačilo vojakom. »Najnižje plačani bi ob uveljavitvi obeh zakonov v posameznem letu dodatno prejeli skupaj skoraj 3000 evrov bruto,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Vojska izgublja boj na trgu dela

Vojaški poklic postaja na trgu dela vse bolj nekonkurenčen. Poleg nizkih plač je težava tudi to, da vojaki po 45. letu starosti ne izpolnjujejo več pogojev za zaposlitev v SV. Vojska, ki ima letos na voljo 404 milijone evrov ali 22 milijonov več kot lani, je morala v zadnjih letih svojo strukturo in organiziranost večkrat prilagajati vse tanjšemu proračunu. Varčevanje države so vojaki občutili kot neizplačilo nadur, povečan obseg del, nižja nadomestila za stroške prevoza in manj funkcionalnih izobraževanj. Vse to so po mnenju ministrstva vzroki za pomanjkanje zanimanja za vojaški poklic.

Najboljši najprej uidejo

Analiza odhodov iz SV kaže, da največji delež odhajajočih predstavljajo poročeni moški, starši, stari od 25 do 30 let (več kot 30 odstotkov) in stari med 30 do 39 let (okoli 20 odstotkov), ki imajo specialistična znanja in so zato konkurenčni na trgu delovne sile. Najpogostejši vzroki so plača, status in plačilo za delo v manj ugodnem delovnem času, tem sledijo družinski vzroki, šele na tretjem mestu krivcev za odhod iz vojske je zdravstveno-psihološko stanje.

Manjka za bataljonsko skupino vojakov

Po kadrovskem načrtu vlade je za letos v SV dovoljenih 7254 zaposlenih, srednjeročni obrambni program, ki določa glavne usmeritve delovanja in razvoja obrambnega sistema, pa predvideva 7600 pripadnic in pripadnikov stalne sestave SV.

Do vladnega cilja, torej 7254 pripadnikov stalne sestave, jih SV primanjkuje 475. Glede na kadrovsko popolnitev SV (vlada jo je določila pri 7600) pa manjka kar 821 pripadnikov stalne sestave. Kadrovska stiska sili vodstvo vojske, da razmišlja o vpoklicu rezerve. Toda tudi v rezervni sestavi SV primanjkuje 542 pogodbenih rezervistov (od 1500). Zaradi preveč nalog za sedanje število vojakov že nastajajo večje delovne obremenitve in s tem povezane bolniške odsotnosti z dela.

Denar in posodobitev za več varnosti?

Pripravljenost SV že več let zapored dobiva katastrofalne ocene. Na ministrstvu pravijo, da to lahko izboljšajo s posodobitvijo normativne ureditve in izboljšanjem statusa pripadnikov ter s povečanimi vlaganji v vzdrževanje in modernizacijo vojske. Ureditev statusa vojakov bi privedla do ene od konkurenčnih prednosti za prihodnje normalno zaposlovanje v vojski in bi bila korak k obnavljanju kadrovske sestave. Poleg štipendij za nove pripadnike in posebnega dodatka za prepoved stavke ministrstvo predlaga precejšnje povečanje nagrad za sklenitev pogodbe o zaposlitvi in njihovo podaljšanje, dopolnitev pravic pripadnikov po dopolnjenem 45. letu.