Volitve 2011: Dan, ko se predstavijo gibanja

Gibanja so opozorila na škodljivost delitve političnega prostora na leve in desne in na nesvobodo v Sloveniji.

Objavljeno
19. oktober 2011 13.54
Posodobljeno
19. oktober 2011 14.30
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika
Ljubljana  - Danes so se novinarske konference kar vrstile. Opoldan so se predstavili neeparlamentarne stranke in civilne iniciative združene v koalicijo Za Slovenijo, civilna družba Združeni in Stranka enakih možnosti Slovenije (SEM- Si), popoldan je svoj program predstavila še Lista Gregorja Viranta.

Koalicija Za Slovenijo

Koalicija domoljubnih strank in državljanskih gibanj Za Slovenijo tvorijo Stranka slovenskega naroda, Glas žensk, Naprej Slovenija, Koordinacija civilnih gibanj ANSA, Civilno združenje za pravičnost in razvoj, Civilno združenje za nadzor nad institucijami in Stranka enakopravnih dežel. Gibanje je odprte narave in so vanj vabljene tudi druga gibanja in ostale pobude.

Omenjene stranke združuje skupna ocena, da smo bili Slovenci od leta 1991, kot že večkrat prej v zgodovini prevarani v pričakovanjih. Še vedno nas spremlja enoumje, polariziran politični prostor, zato po njihovem mnenju državljani Slovenije še vedno nismo svobodni.

Kot izhod iz nastale situacije med drugim predlagajo odpiranje države za naložbe iz tujine, poenostavitev zakonodaje in ustave, podvojitev neto osebnega dohodka in obvezno srednješolsko izobraževanje.

Njihovo kandidatno listo bodo na državnozborskih volitvah sestavljali javnosti relativno neznana imena. Med njimi je najbolj prepoznavna predsednica stranke Glas žensk Monika Piberl, ki je leta 2007 na predsedniških volitvah dobila 0,48 odstotka glasov.

Člani gibanja so prepričani, da imajo zaradi svojega številnega članstva že zagotovljen vstop v poslanske klopi,  saj računajo na 200.000 volilnih glasov. Pripravljeno imajo tudi listo potencialnih ministrov, ki pa je zaradi strahu pred diskretizacijami ne želijo razkriti.

Na prvi skupni tiskovni konferenci so bili razočarani nad nezanimanjem medijskih hiš, kar po njihovem mnenju nakazuje, da sile, ki poskušajo diskreditirati manjša gibanja, že delujejo. »Za to imamo v primeru našega uspeha na volitvah že pripravljeno medijsko zdravilo, ki zna biti za abstinente zelo grenko,« je dejal predsednik Koordinacije ANSA Zoran Dernovšek.

SEM - Si

Predstavila se je tudi Stranka enakih možnosti Slovenije, ki jo vodi aktivistka Elena Pečarič. Tudi ta je leta 2007 nastopila na predsedniških volitvah, kjer je dobila 0,90 odstotka glasov. Tokrat se bo prvič odpravila na parlementarne volitve, vendar le, če bo stranki uspelo zbrati 8000 podpisov po vsej državi.

Program temelji na demokratizaciji ekonomske politike, aktivni ekologiji in družbeni enakopravnosti. Med konkretnimi predlogi med drugim omenjajo spremembo volilne zakonodaje na nivo neposredne deomokracije, univerzalni temeljni dohodek, dekriminalizacijo konoplje in začetek postopka za izstop iz zveze Nato.

»V Sloveniji imamo trenutno na političnem parketu na izbiro odločanje med dvema trgovcema. Prvi trguje z orožjem, drugi z blagom, oba pa sta predstavnika politike brez dolgoročne perspektive. Naša stranka pa želi presekati takšno prakso.«

Stranka želi nastopiti na vseh volilnih enotah, vendar se, po besedah Pečaričeve, sooča s težavo doseganja ženskih kvot na listi. Na volitvah bodo predvidoma nastopili s samostojno listo, ostajajo pa odprti za vse koalicije v katerih bi bili enakopravni sogovorniki. Pečaričeva je ob tem še dodala, da so doslej prejeli dve pobudi za sodelovanje, a so obe zavrnili. Ena od pobud naj bi prišla od ene izmed aktualnih parlamentarnih strank.